• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ljajić: Sloboda Haradinaja i Orića otežava saradnju

Rasim Ljajić izjavio da su nastojanja Srbije da pokaže da je neophodna saradnja sa Tribunalom ''pala u vodu'' posle oslobadjanja Haradainaja i Orića

 Ljajić: Sloboda Haradinaja i Orića otežava saradnju Izvor: MONDO

Predsednik Nacionalnog saveta za saradnju sa Haškim tribunalom Rasim LJajić izjavio je da su sva nastojanja države da pokaže da je neophodna saradnja sa Tribunalom ''pala u vodu'' posle oslobadjanja Ramuša Haradainaja i Nasera Orića.

Ljajić je u intervjuu listu "Press" kazao da posle tih oslobadjajućih presuda "ne postoji čovek u Srbiji koji ne misli da je taj sud 'politička a ne pravna institucija'', ali je dodao i da ''uprkos svim problemima i dalje moramo da saradjujemo sa tim sudom, jer je to interes Srbije''.

On je istakao da u zemlji "ne postoji neko koga država može da ubedi da Haški sud nije politički sud, već pravni" i da je prema rezultatima istraživanja, pre oslobadjanja Haradinaja, 76 odsto ispitanika smatralo da je Tribunal politička institucija, dodajući da bi sada taj procenat sigurno bio još veći.

Prema njegovom mišljenju, procenat gradjana koji ne veruje Hagu bio bi sada 99,99 odsto.

Lajić je istakao da je sužen manevarski prostor za bilo kakvu našu reakciju povodom oslobadjaićih presuda Haradinaju i Oriću i dodao da ''osim što možemo da iznosimo političke stavove i ocene'' u praksi teško da možemo da preduzmemo bilo kakav efikasan korak.

"Ovo je još jedna otežavajuća okolnost koja nam stoji na putu pune saradnje sa tim sudom. A postavlja se i pitanje svrhe Tribunala, jer ovakve presude teško da će doprineti utvradjivanju pune istine i procesu pomirenja'', kazao je on.

(Tanjug)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE