• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Samo turske priče, investicije izostale

Trišić-Babić smatra da su provokativne izjave da će se Turska brinuti o zemljama koje su pripadale provincijama Otomanskog carstva.

 Samo turske priče, investicije izostale Izvor: MONDO

Zamjenik ministra inostranih poslova BiH Ana Trišić-Babić ocijenila je da izjave poput najnovije tvrdnje turskog premijera Tajipa Erdoana - da će se Turska brinuti o zemljama koje su pripadale provincijama nekadašnjeg Otomanskog carstva, provociraju polovinu stanovništva u BiH, a pri tom nisu iskrene. Trišić-Babić ističe da je u zadnjih mjesec dana bilo nekoliko ovakvih izjava koje nisu slučajne, ali ni iskrene, jer, uprkos velikih turskih priča, investicije izostaju, prenose "Nezavisne novine".

"Posmatrajući način kako se odnosi prema Balkanu i Siriji više je nego očito da Turska, koristeći BiH, pokušava da se nametne kao neki faktor koji ovdje odlučuje", navela je Trišić-Babić, koja je član Izvršnog odbora SNSD-a.

Potpredsjednik SDS-a Ognjen Tadić ističe da bi turski premijer "trebalo da zna da se Sarajevo prije zvalo Vrhbosna i da na ovom prostoru postoji istorija koja je starija od otomanske".

Za njega je riječ "briga" u Erdoanovoj izjavi problematična, jer je stavljena u kontekst srednjovjekovnog i feudalnog koncepta, poznatog kao turska okupacija.

Portparol HDZ-a 1990 Veso Vegar kaže da odnose BiH i Turske treba da diktiraju interesi, a ne neke stare činjenice i priče iz istorije."To što je nekad teritorija BiH bila u sastavu turske imperije ne znači da mi moramo imati neke posebne odnose", smatra Vegar.

Generalni sekretar SDA Amir Zukić ističe da ove izjave nisu problematične, jer Erdoan slično govori i o drugim zemljama, pa i o Srbiji.

Član SDP-a u Domu naroda BiH Mehmed Bradarić ističe da od Turske očekuje da BiH pomogne kroz ekonomsku saradnju, a ne "galerijski iz daljine".

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE