• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Lobistički tim za nova priznavanja Kosova

Predstavnici civilnog društva na Kosovu počinju lobiranje za priznanje nezavisnosti Kosova, piše danas dnevnik "Koha Ditore".

 Lobistički tim za nova priznavanja Kosova Izvor: MONDO

Predstavnici civilnog društva na Kosovu, uz finansijsku podršku fonda Džordža Soroša i Kosovskog fonda za otvoreno društvo (KFOS), počinju lobiranje za priznanje nezavisnosti Kosova, piše danas dnevnik "Koha Ditore".

U grupi koja će lobirati biće članovi bivše Pregovoračke ekipe Kosova Veton Suroi i Bljerim Šalja, direktor KFOS-a Ljuan Šljaku i rektor Univerziteta "Riinvest" i predsednik istoimenog instituta Muhamet Mustafa.

List navodi da će ova grupa raditi na osnovu saveta i preporuka bivšeg međunarodnog posrednika za Kosovo Martija Ahtisarija, njegovog zamenika Albera Roana i bivšeg posrednika u pregovačkoj trojci ambasadora Volfganga Išingera, s kojim su se Šljaku, Šalja i Suroi susreli krajem juna u Beču.

Šljaku je kazao da cilj grupe neće biti ubeđivanje državnih institucija da priznaju nezavisnost Kosova, već konkretne aktivnosti sa civilnim društvom i uticajnim ličnostima iz zemalja koje nisu priznale Kosovo, kako bi se pripremio teren da i državne institucije tih zemalja priznaju nezavisnost.

Krajem ove sedmice, kako se navodi, grupa će putovati u Jordan, da bi se susrela s predstavnicima civilnog društva i uticajnim ličnostima.

Šljaku je rekao da ova grupa, koja će se brzo proširiti, neće biti rivalska u odnosu na vladu, već će to biti "partnerstvo sa vladom u lobiranju za nezavisnost kosova".

Politički direktor britanskog Forinj ofisa Majkl Lajl Grant pozvao je u utorak institucije Kosova da pojačaju angažovanje u lobiranju za nezavisnost Kosova i da se, osim susednih, orjentišu i na druge države.

"Mislim da je bio dobar početak prvih meseci, 43 priznanja su dovoljna upoređujući to sa priznavanjem Slovenije ili Hrvatske u devedesetim godinama.

Zemlje koje su priznale Kosovo čine većinu zemalja EU, većinu Saveta Evrope i većinu OEBS. Međutim, činjenica je da je to samo jedna četvrtina zemalja sveta", rekao je Grant posle sastanka sa predsednikom Kosova Fatmirom Sejdiuom.

Grant je dodao da je veoma značajno da se poveća broj zemalja koje priznaju Kosovo, jer će inače biti vrlo teško da Kosovo postane članica najvažnijih organizacija.

"Mi treba da nastavimo to što činimo da podržimo nova priznanja. Vlada Kosova treba da pojača napore da obezbedi nova priznanja, ne samo susednih zemalja, već i celog sveta", rekao je britanski diplomata.

Predsednik Kosova Fatmir Sejdiu je izjavio da postoji spremnost nekoliko država da priznaju državu Kosovo, ali nije precizirao o kojim je državama radi.

"Ovih dana ćemo imati i nova priznanja. Za nas je značajno da kao institucije Kosova radimo na lobiranju priznanja nezvaisnosti. Mi smo zatražili pomoć i od zemalja među kojima je i Ujedinjeno Kraljevstvo", rekao je kosovski predsednik.

Prema njegovim rečima, Kosovo je u poređenju sa nekim zemljama zapadnog Balkana koje su se osamostalile tokom devedesetih godina imalo intenzivnije priznanje nezavisnosti, ali sa tim ne treba biti zadovoljan.

Sejdiu je ocenio da su poslednji "ekscesi" na severu Kosova, gde mahom žive Srbi, pokušaji da se od priznavanja Kosova odgovore zemlje koje se još razmišljaju da li da priznaju državu.


(www.mtsmondo.com/agencije)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE