• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Pritisak sa Kapitol Hila da se Kovačeviću sudi u SAD

Američki senator Čarls Šumer izjavio je da će Vašington sa najvišeg nivoa saopštiti Vladi Srbije da Miladin Kovačević mora da se vrati u SAD

 Pritisak sa Kapitol Hila da se Kovačeviću sudi u SAD Izvor: MONDO

Američki senator iz Njujorka Čarls Šumer izjavio je da će Vašington sa najvišeg nivoa saopštiti vladi Srbije da student Miladin Kovačević mora da se vrati u SAD kako bi pred američkim sudom odgovovarao za tuču kojoj je ozbiljno povređen američki student Brajan Štajnhauer.

"Naša vlada će sa najvišeg nivoa saopštiti vladi Srbije da Kovačević mora da se vrati - ili dobrovoljno na zahtjev srpskih vlasti, ili će oni naći zakonski put da ga privedu. Načina ima, iako nema sporazuma o ekstradiciji", izjavio je Šumer, a prenosi "Glas Amerike".

Vlada SAD, navoo je američki radio, izložena je pojačanom pritisku sa Kapitol Hila da učcini sve da se Kovačević vrati u SAD i da mu se sudi pred američkim sudom.

Šumer je zapretio je da pritisak iz američkog Kongresa neće prestati, rekavši da će lično raditi na tome da se Kovačhević vrati i odgovara pred američkim pravosudnim sistemom.

"Ja ću lično u komunikaciji sa državnim sekretarom Kondolizom Rajs, direktorom FBI Robertom Malerom i sekretarom za pravosuđe Mjukejzijem, sa kojim sam o ovom slučaju razgovarao proteklog vikenda, raditi na tome da se Kovačević vrati i da ono što je učinjeno Brajanu Stajnhaueru ne ostane bez odgovora našeg pravosudnog sistema", rekao je Šumer.

Upitan da prokomentariše tvrdnje porodice Kovačević da je Štajnhauer u pripitom stanju započeo tuču, senator je uporedio Kovačevića i znatno nižeg i lakšeg Štajnhauera, ističući da "svaljivanje krivice na žrtvu, što je karakterisalo neke diktatorske i nacističke režime, neće opstati".

On je rekao da se nada da će Kovaćević odgovarati pred američkim pravosuđem za optužbu da je brutalno prebio Štajnhauera i da činjenica da porodica Kovačević to negira - ne dokazuje Kovačevicevu nevinost.

"Jedini način da se ovo ispravno reši jeste da on bude vraćen u SAD i da se suoči sa pravdom", rekao je Šumer, koji, prema nezvaničnim informacijama, poznaje porodicu nastradalog mladića.

Pravni stučnjaci tvrde da postoje "brojne rupe" u zakonu na osnovu kojih bi bila moguća ekstradicija, Kovačevićev advokat ističe da je "mogućnsot Miladinove ekstradicije isključena", što Vašington to ne prihvata, mada zvanično nije zatražena ekstradicija.

(www.mtsmondo.com/Tanjug)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE