• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ljajić: Nova vlada je velika šansa i izazov

Ministar za rad i socijalnu politiku izjavio da se više obradovao novoj vlasti u Novom Pazaru nego republičkoj vladi, jer je savez DS-SPS bio očekivan

 Ljajić: Nova vlada je velika šansa i izazov Izvor: MONDO

Ministar za rad i socijalnu politiku Rasim Ljajić izjavio je da nova Vlada Srbije ima veliku šansu, ali i velike izazove i da se više obradovao formiranju vlasti u Novom Pazaru nego formiranju republičke vlade, jer je koalicija saveza oko DS-a i SPS-a bila izvesna.

"U Pazaru je do samog kraja postojala velika doza neizvesnosti oko formiranja skupštinske većine", izjavio je Ljajić u intervjuu "Novostima" za sredu.

Upitan da je bio u situaciji da bira ministarsko mesto ili vlast u Pazaru, Ljajić je odgovorio:"Bez ikakve dileme izabrao bih vlast u Pazaru", zato što je "njegova" Sandžačka demokratska partija više od 15 godina u opoziciji, a grad i ekonomski i kulturno i duhovno i politički propada.

"Ovo je poslednji trenutak da se nešto učini u Pazaru i prilika da ljudima, konkretnim akcijama i potezima, pokažemo da smo mi odgovorna vlast koja radi u njihovu korist, a ne u korist onih koji vladaju", rekao je on.

Ljajić smatra da nova Vlada Srbije ima i veliku šansu, ali i velike izazove, a najveći je brojnost stranaka koje je sačinjavaju, dakle 11 njih, što je posle DOS-a najbrojnija koalicija koja je formirana od uvodjenja višestranačja u Srbiji.

"Ništa manje benigan problem nisu ekonomija i socijalna politika. Kosovo je problem koji se još više pojačava zbog nelegalne misije Euleks. Četvrti izazov je saradnja s Hagom, jer naša želja da budemo deo Evrope je direktno vezana za rešavanje tog pitanja. I na kraju, Vlada mora da pokaže konkretne rezultate u borbi protiv korupcije i kriminala", istakao je Ljajić.

On je kazao da lično nije imao probleme u saradnji s dosadšnjim premijerom Vojislavom Koštunicom.

"Od 2000. ta saradnja je bila nekad sa više, nekad sa manje uspeha, ali imali smo uvek korektan odnos. Očekujem da ću takav odnos imati i sa Dačićem", rekao je Ljajić.

Na pitanje da li će sada intenzivirati potrage za Ratkom Mladićem, Ljajić je odgovorio:"Ne samo da će se intenzivirati te potrage, nego moramo što pre da imamo konkretan rezultat. Od toga isključivo zavise evropske integracije Srbije i primena ŠP".

"Iz SPS-a stižu poruke da moraju da se poštuju medjunarodne obaveze i naš zakon. Na kraju krajeva, socijalisti su manjinski podržavali Koštuničinu vladu koja je napravila odličan rezulatat u saradnji s Tribunalom i u tom periodu se dobrovoljno predalo 18 ljudi. Ne vidim zašto bi sada to bio problem", rekao je on.

Na pitanje da li su tačne medijske spekulacije da su on, Vuk Drašković i Nenad Čanak bili nezadovoljni odnosom DS prema njihovim partijama i da je potcenjena njihova snaga prilikom podele vlasti, Ljajić je odgovorio da je bilo nekih nesporazuma, ali trebalo bi spustiti loptu.

"Verujem da ćemo to u hodu rešiti. Uvek prolaze najbolje oni koji ucenjuju. Ucenjivački kapital postaje u Srbiji najveća vrednost, jer ti koji ucenjuju dobiju i više nego što im realno pripada. Smatram da smo zaslužuli više da dobijemo, ali niti volim da ucenjujem, niti da mene neko ucenjuje", rekao je Ljajić.

(Tanjug/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE