• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Malović: Jednak tretman svih zločina

"Srbija traži da se svi zločini svuda jednako kažnjavaju i tretiraju, kako se nikad ne bi ponovili i kako bismo zajedno stigli do pomirenja"

 Malović: Jednak tretman svih zločina Izvor: MONDO

Ministarka pravde Srbije Snežana Malović izjavila je u sredu da nova Vlada Srbije nastavlja politiku striktnog poštovanja medjunarodnog prava i neodložnog izmirenja svih medjunarodnih obaveza, ali da to isto očekuje i od drugih.

Srbija traži da se zločini svuda kažnjavaju i jednako tretiraju, kako se više nikada ne bi ponovili i kako bismo, zadovoljenjem pravde za žrtve, svi zajedno stigli do pomirenja, rekla je Malovićeva na prezentaciji studije o uticaju Medjunarodnog krivičnog tribunala za bivšu Jugoslaviju (MKTJ) na procese tranzicione pravde u Srbiji.

Ona je ukazala da „neke poruke koje stižu iz Tribunala zabrinjavaju i da nam govore da je politika jača od pravde za žrtve“.

"Ako zločinci postanu političari kakve će biti institucije koje oni vode", zapitala je Malovićeva.

Nova, proevropska Vlada Srbije i respektabilne institucije koje se bave temom ratnih zločina će, prema njenim rečima, privesti kraju saradnju s Tribunalom u Hagu.

To je neophodnost i potreba, jer se preko zločina ne može doći do zaštite osnovnih ljudskih i civilizacijskih vrednosti, vrednosti koje su prihvaćene u Evropi, ocenila je ministarka pravde.

Prema njenim rečima, Srbija je na dobrom putu da se konačno, poštujući zakone i institucije nacionalnog i medjunarodnog prava, odredi prema svojoj prošlosti, prema ratnim zločinima, da ih moralno i institucionalno osudi i tako postavi merila na putu nacionalnog i regionalnog pomirenja.

Tužilac za ratne zločine Srbije Vladimir Vukčević rekao je da će naša zemlja izvršiti svoje medjunarodne obaveze i uhapsiti preostale haške begunce, „ne zbog Haga, već zbog pravde i izvinjenja žrtvama, na koje nas obavezuju moral i presuda Medjunarodnog suda pravde u Hagu“.

"Evropske vrednosti se brane utvrdjivanjem zločina iz prošlosti i njihovim procesuiranjem i na taj način brisanjem iz naše svakodnevice, kroz pravične sudske postupke koje jasno razlikuju počinioci i žrtve", naglasio je Vukčević.

(Tanjug/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE