• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Od donatora milijardu i 200 miliona evra za Kosovo

Na donatorskoj konferenciji za Kosovo u petak je dogovorena podrška od milijardu i 200 miliona evra za oporavak Kosova u naredne tri godine.

 Od donatora milijardu i 200 miliona evra  za Kosovo Izvor: MONDO

Na donatorskoj konferenciji za Kosovu u Briselu u petak je dogovorena podrška od milijardu i 200 miliona evra za društveni, ekonomski i politički oporavak Kosova u razdoblju od iduće tri godine.

Direktor za zapadni Balkan u Evropskoj komisiji pjer Mirel ocenio da je takvim ishodom "konferencija postigla veliki uspeh".

Vlasti u Prištini očekivale su da će na konferenciji biti prikupljeno 1,4 milijarde evra, dok je evropski komesar za proširenje Oli Ren izrazio nadu da će biti prikljupljeno milijardu evra.

Evropska unija je obećala 508 miliona evra, a slede SAD sa 255 miliona evra i Nemačka sa 100 miliona evra.

Norveška je najavila 50 miliona, Švajcarska 46, Velika Britanija 35, Saudijska Arabija, Turska i Luksemburg po 30, Holandija i Finska po 16, Danska 15, Italija 13, Švedska 12, Austrija šest miliona, Irska pet miliona, Češka četiri miliona, Estonija 600.000, Bugarska 500.000 i Slovenija 500.000 evra.


Komesar EU za proširenje Oli Ren ocenio je da će ova obećana sredstva za podršku oporavka Kosova obezbediti bolju budućnost za sve žitelje kosova.

Evropski komesar je precizirao da će sredstva biti iskorišćena za projekte na sektoru energije, transporta, jačanja institucija i administrativnog kapaciteta Kosova.

Kosovski premijer Hašim Tači je u uvodnoj reči i na konferenciji za novinare podvukao da je "Kosovo nova država i uspešna priča i za međunarodnu zajednicu" i naglasio da će vlasti u Prištini tesno sarađivati s međunarodnim donatorima u trošenju sredstava.

Tači je naglasio da će, u okviru sprovođenja plana Martija Ahtisarija, izgradnjom novih insitucija i jačanjem vladavine prava, njegova vlada najoštrije suzbijati organizovani kriminal i korupciju na Kosovu.

On je istakao da je vladi u Prištini za budžetska izdvajanja u iduće tri godine potrebeno ukupno milijardu i četiri stotine miliona evra.

Tači je potvrdio da je vlada u Prištini juče zatražila da bude primljena u članstvo Svetske banke i Međunarodnog fonda i rekao da se nada da će dobiti pozitivan odgovor od tih organizacija, jer, dodao je, Kosovo želi da postane član EU, NATO i svih svetskih organizacija.

Oli Ren je posebno naglasio da je bitno da, u duhu Ahtisarijevog plana, "donatorska sredstva i sveukupna podrška međunarodne zajednice, a svakako i Evropske unije, budu upotrebljena na dobrobit svih ljudi na Kosovu, uključujući srpsku zajednicu".

"Na to će se vrlo budno paziti idućih meseci s ciljem da se istinski ostvari. O tome sam upravo pričao i danas s premijerom Tačijem", rekao je evropski komesar.

Ren je time odgovorio i na pitanje novinara kako EU i kosovska vlada misle da upotrebe donatorska sredstva namenjena projektima u delovima Kosova gde žive većim Srbi, koji su osnovali svoju skupštinu opštinskih zajednica i ne priznaju samoproglašenu vlast u Prištini.

Tači je, odgovarajući na to pitanje, rekao da je "vrlo ponosan na multietničku vladu" Kosova u kojoj su dva ministra iz srpske zajednice i da u kosovskoj skupštini ima jedanaest mesta za srpske predstavnike.

"Naš prioritet je da ne bude podela po etničkim linijama, već Kosovo kao društvo građana", a donatorska konferencija će biti "novi korak za bolji život za sve na Kosovu".To će pomoći integraciji u fizičkom smislu i civilnoj integraciji građana", dodao je premijer vlade u Prištini.

Piter Fejt, specijalni izaslanik Evropske unije na Kosovu, podvukao da u okviru srednjoročnog plana ekonomsko-političkog oporavka Kosova poseban dokument mora biti predviđen za potrebe srpske zajednice.

(www.mtsmondo.com/agencije)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE