• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Polt: Srbija bi trebalo da vrati ambasadora u Vašington

Bivši američki ambasador u Srbiji Majkl Polt ocenio je da bi nova vlada trebalo ponovo da uspostavi diplomatske odnose sa SAD.

 Polt: Srbija bi trebalo da vrati ambasadora u Vašington Izvor: MONDO

Bivši američki ambasador u Srbiji Majkl Polt ocenio je da bi jedan od prvih koraka nove vlade Srbije trebalo da bude ponovno uspostavljanje diplomatskih odnosa na ambasadorskom nivou sa SAD i ostalim zapadnim zemljama, koje su priznale nezavisnost Kosova.

Po njegovim rečima, ukoliko su koalicioni partneri zaista spremni da nastave put ka Evropi, važno je da nova vlada održava konstantan dijalog sa Zapadom i ne dozvoli diplomatsku samoizolaciju Srbije.

"Poremećaj američko-srpskih odnosa zbog Kosova jednostran je problem. Srbija je povukla svog ambasadora iz Vašingtona, dok mi to nismo učinili", rekao je Polt u izjavi "Glasu Amerike", napominjući da to što su bilateralni odnosi svedeni na nizak nivo "nije odgovornost SAD".

Sada je na novoj srpskoj vladi da odluči da li da reaktivira dijalog, bez obzira na nesuglasice u gledištima, ocenio je on.

Polt smatra da je nezavisnost Kosova činjenica na koju će Srbija morati da se navikne, jer po njemu "povratka na prethodno stanje neće biti".

"Srbija bi u tom pogledu mogla da igra veoma konstruktivnu ulogu, ne samo u ime Srba koji žive na Kosovu i Srba uopšte, već i za samo Kosovo i širi region", rekao je bivši američki ambasador.

Polt, koji je je trenutno spoljno-politički savetnik u nemačkom Maršalovom fondu, u Vašingtonu, kaže da je Brisel veoma zainteresovan za ubrzano uključivanje Srbije u Evropsku zajednicu zemalja.

"Pošto je nova vlada dobila mandat od svojih birača da sprovodi politiku približavanja Evropi, uveren sam da je Brisel sada spreman da učini sve da ubrza integraciju Srbije u evropske tokove, pogotovo što je većina ostalih zemalja u regionu već ostvarila krupne korake u tom pravcu".

Komentarišući činjenicu da su novu vladu formirale Demokratska stranka predsednika Borisa Tadića i Socijalistička Stranka Srbije koju je svojevremeno vodio Slobodan Milošević, Polt je rekao da to ne predstavlja kuriozitet u političkoj istoriji zapadnih parlamentarnih demokratija.

"Parlamentarni sistemi katkad iznedre takva neobična partnerstva, koja mogu da funkcionišu", rekao je Polt američkom radiju, napominjući da će stabilnost i trajnost takve vlade zavisiti od volje koalicionih partnera i zahteva srpskih građana za stabilnom vladom koja donosi rezultate.

(www.mtsmondo.com/Tanjug)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE