• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Odjavljuju i radnje da bi se riješili trudnica

Sve veći broj poslodavaca u RS se odlučuje da zatvori svoje radnje kako bi se riješili trudnica ili porodilja i tako izbjegli plaćanje obaveza.

 Odjavljuju i radnje da bi se riješili trudnica Izvor: MONDO

Ovo je za "Nezavisne novine" potvrdio Čedo Risović, glavni republički inspektor rada.

"Uočena je pojava da poslodavci odjavljuju registrovanu djelatnost i potom se kao novi poslodavci registruju njihovi bliski članovi porodice koji obavljaju istu djelatnost u istom objektu te na taj način pokušavaju da izbjegnu svoje obaveze prema trudnicama i porodiljama koje su bile njihove radnice", istakao je Risović.

On je precizirao da se samo u prvih devet mjeseci ove godine Republičkoj inspekciji rada žalilo 46 trudnica i porodilja zbog prestanka ugovora o radu.

"Najviše pritužbi trudnica i porodilja upućenih Inspekciji rada, odnosi se na otkaz ugovora o radu, uskraćivanje prava na platu ili naknadu plate te obračun i isplatu plate", pojasnio je Risović.

Zakon o radu RS propisuje kaznu u iznosu od 2.000 do 15.000 KM ako poslodavac ne omogući zaposlenoj ženi da koristi prava u vezi sa trudnoćom, porođajem i materinstvom.

"Poslodavac ne može odbiti da primi u radni odnos ženu zbog toga što je trudna, niti joj može otkazati ugovor o radu zbog trudnoće ili zbog toga što žena koristi porodiljsko odsustvo. Zaštitu svojih prava radnici mogu tražiti u roku od tri mjeseca od dana saznanja za učinjenu povredu, a najdalje u roku od šest mjeseci od dana učinjene povrede", naveo je Risović.

Prema podacima Poreske uprave RS u prvih pet mjeseci ove godine odjavljeno je 1.066 preduzeća, a najčešće se radilo o trgovinama i kafanama.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE