• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Karadžićevci" bakljama na Stari dvor

Nastavak protesta nacionalističkih organizacija protiv hapšenja i izručenja Radovana Karadžića i četvrtog dana prošao sa incidentima.

 "Karadžićevci" bakljama na Stari dvor Izvor: MONDO

Demonstranti su u petak oko 18.10 bacali baklje na zgradu Starog dvora, odnosno skupštine Beograda, a nakon toga je došlo do njihovog manjeg fizičkog obračuna s pripadnicima policije.

Policajci su potisli demonstrante, a organizatori protesta su se postavili između huligana i policije i nisu dozvolili da sukob eskalira.

Oni su prethodno pokušali da uđu u Skupštinu Srbije, koja se nalazi preko puta u Ulici kralja Milana, ali im policija to nije dozvolila.

Posle incidenta, demonstranti su nastavili šetnju nazad ka Trgu Republike.

Na Terazijama su bacili još nekoliko dimnih baklji na sedište gradskog odbora Demokratske stranke.

Protest je počeo oko 17 časova, a završen je oko 18.30.

Okupljeni, koji protestuju četvrti dan, nosili su majice s likovima haških optuženika Radovana Karadžića i Ratka Mladića, i skandiraju ime uhapšenog Karadžića i uzvikuju uvrede na račun predsednika Srbije Borisa Tadića.

Skupu je prisustvovalo manje novinara, fotoreportera i snimatelja nego prethodnih dana, jer su pojedine medijske kuće odlučile da ne šalju ekipe nakon napada na novinare koji su se dešavali prethodnih dana.

Takođe je primećeno više policije nego tokom ranijih protesta, među kojima su i pripadnici žandarmerije opremljeni za razbijanje demonstracija. Žandari su bili raspoređeni trasom kojom se kretala kolona.

Organizatori skupa - više nacionalističkih organizacija, optužili su medije da vode zastrašujuću kampanju protiv njih.

Povodom napada grupe huligana na snimatelja TV B92 Boška Brankovića koji se dogodio u četvrtak, predsednik organizacije "Obraz" Mladen Obradović je pozvao novinare da se udalje 300 metara od učesnika protesta za vreme šetnje.

"Samo časno neka obavljaju dužnost i ništa im se neće desiti", rekao je Obradović i dodao da treba videti kako je B92 izveštavala o događaju.

On je naveo i da je snimatelj Branković upozoren da se udalji i da ne snima.

Okupljenima se obratio i Luka Karadžić i preneo pozdrave koje im je iz pritvorske jedinice Specijalnog suda u Beogradu uputio njegov brat Radovan.

Luka Karadžić pozvao je okupljene da budu dostojanstveni i da ne prave nerede.

On je novinarima rekao da žali zbog incidenta koji se dogodio kada je u četvrtak povređen snimatelj televizije B92, i dodao da ne zna kako je došlo do toga, ali da pretpostavlja da su neki od momaka bili isprovocirani.

"Nisam za to da se novinari kažnjavaju", kazao je Luka Karadžić.

Među okupljenima su bili i poslanici SRS-a Lidija Vukićević, Vjerica Radeta i Božidar Delić i rok pevač Bora Đorđević, koji je rekao da se "folirantskom sudu i srbomrscima" izručuje čovek "bez koga ne bi bilo ni 's' od Republike Srpske".

Karadžićeva bista u izlogu knjižare u centru grada

Bista haškog optuženika Radovana Karadžića, delo vajara Dragana Radenovića, postavljena je u izlog knjižare "Nikola Pašić" u centru Beograda.

Kako je novinarima rečeno u knjižari, bista je postavljena u četvrtak uveče, ali urednici nisu želeli da objasne razloge zbog kojih je to učinjeno, već su samo naveli da je ideja da se u toj knjižari napravi "kutak" bivšeg lidera bosanskih Srba.

Kako su naveli, planirano je da se oko 500 knjiga iz stana u kojem je Karadžić živeo pre hapšenja prebaci u knjižaru.

Bista Radovana Karadžića postavljena je pored njegove knjige "Čudesna hronika noći".

Knjižaru na trgu Nikole Pašića posetio je Luka Karadžić u petak pre učešća na protestu.

(agencije/www.mtsmondo.com)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE