• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Ambasada SAD miješa sa u unutrašnje stvari"

Predsjednik SO Srebrenica Radomir Pavlović poziv Ambasade SAD na obustavu gradnje crkve u Dugom Polju nazvao miješanjem u unutrašnje stvari RS

 "Ambasada SAD miješa sa u unutrašnje stvari" Izvor: MONDO

Predsjednik Skupštine opštine Srebrenica Radomir Pavlović ocijenio je današnje saopštenje američke Ambasade u kome se poziva na obustavu gradnje crkve u srebreničkom naselju Dugo Polje nedopustivim miješanjem u unutrašnje stvari Republike Srpske.

Pavlović je naglasio da je to jednostran pristup i vrsta pritiska na institucije Republike Srpske, koje su u skladu sa zakonom izdale dozvolu za izgradnju crkve, te da je nedopustivo da se američke diplomate miješaju i doprinose podizanju međunacionalne napetosti u ovoj sredini.

"Predstavnici srpskih političkih partija koje su na prošlim izborima činile Koaliciju za Republiku Srpsku u Srebrenici očekivali su da će se predstavnici te ambasade zainteresovati i pitati zašto bošnjačka vlast opstruiše izdavanje dozvole za izgradnju crkve u Dugom Polju i zašto Bošnjacima smeta crkva kada srebrenički Srbi nisu osporili izgradnju nijednog bošnjačkog vjerskog objekta nakon rata, pa i tamo gdje nikada nisu postojali", prenio je Pavlović stav ove koalicije.

On je istakao da Srbi iz Dugog Polja žele sebi da izgrade bogomolju na crkvenoj zemlji i da je najbolja lokacija gdje je gradnja započeta prije tri godine, jer je dovoljno udaljena od Memorijalnog centra u Potočarima i odvojena brijegom.

Ovdašnji Srbi ističu da neće dozvoliti da se prekinu radovi i da započeti objekat ostane nedovršen kao crkva u Potočarima, čiju je izgradnju bošnjačka vlast iz Srebrenice zaustavila 2000. godine i još se ne zna šta će biti s tim objektom.

Izgradnja crkve u Dugom Polju kod Srebrenice danas je nastavljena u skladu sa rješenjem Ministarstva za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske i ona više neće biti prekidana, izjavio je Srni predsjednik Građevinskog odbora za izgradnju ove bogomolje Srđan Rankić.

On je izrazio zahvalnost Ambasadi SAD u BiH za "brigu i interesovanje" za ovu crkvu i izrazio očekivanje da će njeni predstavnici, kao diplomate iz demokratske zemlje gdje se zakoni poštuju, poštovati zakone Republike Srpske, na osnovu kojih je dobijena dozvola za izgradnju crkve nakon duge opstrukcije bošnjačke opštinske vlasti u Srebrenici.

"Današnji poziv američke Ambasade da obustavimo gradnju i pregovaramo sa opštinom je neprihvatljiv, jer smo pokušavali da razgovaramo i čekali tri godine na izdavanje dozvole za izgradnju i toj opstrukciji i našem strpljenju došao je kraj", poručio je Rankić.

On je istakao da je 360 srpskih porodica sa prostora Dugog Polja, nakon trogodišnjeg čekanja odgovora od opštine na zahtjev za dozvolu za izgradnju crkve, potpisalo peticiju na osnovu koje je on podnio krivičnu prijavu Okružnom tužilaštvu u Bijeljini.

Ambasada SAD u BiH pozvala je vlasti Republike Srpske i crkvene vlasti da obustave gradnju crkve u Budaku (Dugo Polje), opština Srebrenica i da počnu razgovore sa predstavnicima opštine o prikladnijoj lokaciji koja bi, kako kažu, istinski služila potrebama vjernika i koja bi istovremeno poštovala "spomen na žrtve genocida".

"Nerazumne provokacije ni na koji način ne doprinose pomirenju u BiH, pa je stoga neophodan smireniji i konstruktivniji pristup ovom pitanju", saopšteno je iz Ambasade SAD.

U Ambasadi navode da "žale zbog informacija da je jutros ponovo započeta izgradnja crkve u Budaku u opštini Srebenica".

"Svrha izgradnje crkve u čijoj blizini nema značajnije naseljenog mjesta, a koja je tako blizu bivše masovne grobnice i Memorijalnog centra u Potočarima je provokacija i ne služi legitimnim potrebama vjernika", ocjena je američke Ambasade.

U saopštenju se dodaje da je opština Srebenica nudila lokacije za izgradnju crkve koje su mnogo bliže pravoslavnoj zajednici u Dugom Polju.

"Ponovo izražavamo podršku vjerskim slobodama i njihovom slobodnom praktikovanju za sljedbenike svih religija u BiH. Ovo pravo mora biti izbalansirano sa legitimnim pravima drugih, a u ovome slučaju, sa pravima onih čije su porodice sahranjene u Potočarima kako bi u miru posjećivali Memorijalni centar i dostojanstveno sahranjivali svoje najmilije", navodi se u saopštenju Ambasade SAD.

Delegacija EU i Kancelarija specijalnog predstavnika EU u BiH takođe su izrazile zabrinutost zbog nastavka izgradnje pravoslavne crkve u naselju Budak/Dugo Polje, kod Srebrenice.

U saopštenju iz Delegacije EU u BiH navodi se da Unija smatra da je sloboda ispovijedanja vjere jedna od njenih osnovnih vrijednosti i da zajednicama treba biti omogućeno da praktikuju svoju vjeru bez ometanja.

EU je snažno opredijeljena ka promovisanju pomirenja i međusobnog poštivanja zajednica u BiH, dodaje se u saopštenju.

Iz tih razloga, "i zbog veoma osjetljive lokacije ove crkve", Delegacija EU i Kancelarija specijalnog predstavnika EU u BiH pozvali su Srpsku pravoslavnu crkvu da obustavi bilo kakve građevinske radove i da zajedno sa opštinom Srebrenica pronađe lokaciju koja će biti prihvatljiva svim zajednicama, porodicama žrtava i vjernicima.

I visoki predstavnik u BiH Valentin Incko izrazio je zabrinutost zbog nastavka izgradnje crkve u Budaku/Dugom Polju u opštini Srebrenica. Incko je izjavio da očekuje od Srpske pravoslavne crkve da se založi kod nadležnih organa da se crkva izmjesti.

"Svesrdno podržavam pravo na ispovijedanje vjere i lično sam pomagao u izgradnji crkvi za pravoslavne vjernike, kako duhovno tako i praktično. Međutim, u ovom slučaju, protivljenje izgradnji crkve na ovoj konkretnoj lokaciji sasvim je razumljivo", istakao je Incko.

U saopštenju OHR-a navodi se da je visoki predstavnik, uvažavajući pozitivnu ulogu koju vjerske zajednice mogu i moraju igrati u pružanju podrške mirnom suživotu i međusobnom poštovanju u Srebrenici, očekuje od SPC da djeluje proaktivno i založi se kod nadležnih organa da se crkva izmjesti podalje, kako od nedavno ekshumirane masovne grobnice tako i od groblja u Potočarima, a bliže pravoslavnoj zajednici u Dugom Polju.

Incko smatra da bi takvim postupkom SPC poslala najjasniji mogući signal široj javnosti da je spremna da igra proaktivnu ulogu u izgradnji povjerenja, tolerancije i razumijevanja u Srebrenici u interesu svih koji tamo žive.

"Kao ktitor Pravoslavnog bogoslovskog fakulteta u Beogradu, vjerujem da čak ni sada nije kasno da Pravoslavna crkva pokaže vođstvo koje svi iščekujemo, tako što će donijeti odluku o obustavi izgradnje i izmjeni lokacije", istakao je Incko.

(Srna/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE