• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Počela vojna vježba EUFOR-a

Vojna vježba "Brzi odgovor 2013" u kojoj će učestvovati 800 pripadnika EUFOR-a će trajati do 27. aprila.

 Počela vojna vježba EUFOR-a Izvor: MONDO

Komandant mirovnih snaga EU u BiH (EUFOR), genaral-major Diter Hajdeker, i načelnik štaba EUFOR-a, brigadni general Jožef Spišjak danas su u bazi "Butmir" nadomak Sarajeva proglasili zvanični početak vojne vježbe EUFOR-a "Brzi odgovor 2013", koja će trajati do 27. aprila.

Na maloj ceremoniji u hangaru u kojem su smješteni EUFOR-ovi helikopteri tipa "Black Hawk", Hajdeker je naglasio važnost uloge EUFOR-a i zahvalio zemljama učesnicama u njegovoj misiji na vrijednoj podršci i predanosti, dok je Spišjak istakao da će u izvođenju vježbe biti aktivno uključeno oko 800 pripadnika vojne misije EU u BiH.

U okviru najveće ovogodišnje operativne vježbe ovog tipa već su uspješno sprovedeni aktivacija, brzo raspoređivanje i integracija dvije čete lake pješadije iz Velike Britanije i Mađarske u sastavu EUFOR-a, navodi u saopštenju EUFOR, precizirajući da će se prvi dio faze uvježbavanja odvijati od 18. do 20. aprila u bazi "Butmir" u Sarajevu i obližnjoj kasarni u Rajlovcu.

U posebnoj fazi vježbe, koja počinje 20. aprila na području Kalinovnika i Pazarića, EUFOR će angažovati i jednu jedinicu iz sastava Oružanih snaga Bosne i Hercegovine (OSBiH), u okviru zamišljenog scenarija mirovne operacije.

Ove aktivnosti su zamišljene tako da se OS BiH omogući sticanje dodatnog iskustva u zajedničkom radu u okviru međunarodnih vojnih snaga, kako bi nastavile da se razvijaju kao moderne oružane snage na nivou potrebnom za evro-atlantsku integraciju.

Jedan od najvećih transportnih aviona na svijetu, ruski Antonov AN 124, koji je dopremio vozila i teret za trupe iz Velike Britanije koje učestvuju u vežbi, jutros se uspješno prizemljio na sarajevski aerodrom, nakon što je juče njegovo slijetanje bilo otkazano iz tehničkih razloga.

Za slijetanje aviona su morale da budu izvršene posebne pripreme manevarskih površina na sarajevskom aerodromu da ne bi došlo do oštećenja aviona impresivnih dimenzija, koji može da sa 150 tona tereta preleti 4.500 kilometara.

(Tanjug Foto wikipedia)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE