• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Cijene divljaju, plate kao 2009. godine

Uprkos konstantnom poskupljenju brojnih roba i usluga, radnicima u RS su plate sada tek 11 maraka veće nego prije četiri godine.

 Cijene divljaju, plate kao 2009. godine Izvor: MONDO

Prosječno neto primanje, prema posljednjim zvaničnim podacima, a koji se odnose za mart, iznosilo je 799 maraka, a 2009. godine je bilo 788 KM.

U statističkim biltenima vidljivo je da je tokom prethodnih mjeseci znatno došlo do smanjenja cijena rada u RS, što sindikalne vođe kritikuju, prenose "Nezavisne novine".

Podsjećaju sindikalci da cijene konstantno divljaju, te da bi taj trend trebalo da prati i povećanje plata, što nije slučaj. Krajnje je vrijeme, poručuju u sindikalnim organizacijama, da prestane "stezanje kaiša" radnicima, čiji je položaj sve teži.

"Primanja zaposlenih u posljednje vrijeme iz mjeseca u mjesec padaju, a poražavajuće je da imamo vrlo evidentan rast troškova života. Odnos prosječne plate i sindikalne potrošačke korpe je toliko nehuman da svaki komentar gubi smisao", naglasila je Ranka Mišić, predsjednik Saveza sindikata RS.

Ona to argumentuje činjenicom da bi četvoročlana porodica trebalo svakog mjeseca da zaradi 2,3 prosječne plate kako bi imala dovoljno samo za sindikalnu potrošačku korpu.

"Situacija je zabrinjavajuća i takvo stanje ne može dugo da se zadrži", podvlači Mišićeva.

Da je zaposlenima i onima koji žive od njihovog rada sve teže, upozoravaju i u udruženjima za zaštitu potrošača.

"Činjenica je da je u posljednje tri do četiri godine došlo do pada kupovne moći stanovništva. Samim tim dolazi i do pada potražnje u trgovinama, što trgovci najbolje osjete. Smanjuje se i broj zaposlenih u realnom sektoru, a dok se to ne promijeni, ne možemo da očekujemo ni bolji standard", naglašava Dragovan Petrović, sekretar Pokreta potrošača RS.

Ni poslodavcima, tvrde, nije lako. Podsjećaju da su plate u brojnim privrednim granama još niže od republičkog prosjeka, te strahuju šta će biti u vremenu koje tek slijedi.

"Privatni sektor ima mnogo niže plate nego što je republički prosjek. Taj sektor nije u stanju da isplati veće plate. Jedan od načina da se održi broj zaposlenih je da se primanja smanje", naglašava Predrag Zgonjanin, predsjednik Unije udruženja poslodavaca RS.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE