• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

SAD: Sarajevo "dom" za radikalne teroriste

Amerikanci potvrdili da u BiH djeluje 3.000 islamskih terorista, dok se stotine drugih mogu se naći i na Kosovu, Sandžaku i u Makedoniji.

 SAD: Sarajevo "dom" za radikalne teroriste Izvor: MONDO

Američki i britanski ambasadori u Sarajevu upozorili su zvaničnike BiH da "ohlade" svoje veze sa Iranom, jer njihova budućnost nije Teheran, nego EU.

Ovo piše zagrebački "Večernji list", pozivajući se na izvore u Stejt departmentu.

Zagrebački dnevnik piše da je Vašington izgubio strpljenje kada jedan sarajevski magazin objavio da je tokom 2012. odobreno "200 viza za iranske preduzetnike" koji su posjetili BiH.

"U njihovu društvu bio je i iranski diplomata kojeg su pratile izraelske tajne službe i otkrile da je posjetio Tajland, Gruziju i Indiju, sva mjesta gdje su potom napadnuti izraelski građani", piše "Večernji list".

Amerikanci potvrđuju da u BiH djeluje 3.000 potencijalnih islamskih terorista, dok se stotine drugih mogu se naći i na Kosovu, Sandžaku i u Makedoniji.

"Njihov uticaj na društvo koje se još bori s nasljeđem mržnje zaostale iz ratova devedesetih i uništenom privredom ne treba potcjenjivati, jer ekstremisti s punim novčanicima lako pronalaze obraćenike spremne za teroristička djela", piše list.

Američki stručnjak za Balkan Gordon Bardoš upozorava da je BiH jedina zemlja u Evropi koja ima simpatizere i saradnike radikalnog islama u najvišim nivoima vlasti.

Bardoš kaže da je Sarajevo "dom" za radikalne teroriste, te da se u tom gradu nalazi najveća iranska ambasada u Evropi koje postaje centralno mjesto, nešto poput Berlina tokom Hladnog rata.

"Amerika i druge zapadne zemlje dugo su ignorisale postojanje surogata Al kaide i Hezbolaha na Balkanu, koji finansira Iran i Saudijska Arabija", kaže Bardoš.

Američki bezbjednosni stručnjaci već godinama upozoravaju Bijelu kuću da imaju dokaze da se najopasniji teroristi današnjice za nove napade pripremaju u BiH.

Većina ih je došla 1993. godine na poziv Alije Izetbegovića koji je formirao Kateebat el-mudžahedine, kao njegove lične "svete ratnike", a trojica iz te grupe Kalid Šeik Mohamed, Navaf al-Hazmi i Klalid al-Mindharom planirali su i učestvovali u napadu na Svjetski trgovinski centar u Njujorku.

Teroristički napad na autobus sa izraelskim turistima u Bugarskoj 18. jula 2012. posljednji je u nizu smrtonosnih incidenata na Balkanu koje su počinili islamistički ekstremisti uvježbani u vojnim kampovima u BiH, piše zagrebački dnevnik.

Prije toga u Skoplju su ubili pet ljudi, a 2011. vehabije su napale američku Ambasadu u Sarajevu, dok je 2010. godine policija Srbije otkrila terorističku ćeliju u planinskoj regiji Sandžak, koja je planirala napad na zapadne ambasade u Beogradu.

U BiH su mnogi ekstremisti devedesetih godina legalno i ilegalno dolazili i do hrvatskih pasoša, što je najvažniji razlog što Vašington nije ukinuo vize Hrvatskoj. Ukinuće ih, najvjerovatnije, nakon ulaska u EU i bolje kontrole izdavanja pasoša za državljane BiH, piše list.

(Srna/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE