• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Mreža": Uhapšen i bivši načelnik Šipova

Policija je u akciji kodnog naziva "Mreža" u utorak privela i Dušana Malinovića (58), bivšeg načelnika Šipova.

 "Mreža": Uhapšen i bivši načelnik Šipova Izvor: MONDO

Pored Malinovića policija je privela i devetoro njegovih saradnika zbog zloupotreba i poslovne prevare "teške" 150.000 KM.

U središtu akcije je zloupotreba novca koji je opština Šipovo dobila od Evropske komisije za izgradnju turističkog kompleksa "Eko-zona Šipovo".

"Nezavisnim" je potvrđeno da su osim Malinovića u akciji "Mreža" privedeni Aiste Lehman, direktorica firme "Tidea" d.o.o. iz Banjaluke, Biljana Šegrt, načelnik Odjeljenja za finansije opštine Šipovo, Stanislava Ivić, direktorica preduzeća "Kum kompani" iz Šipova.

Privedeni su još i Siniša Pančić, direktor Turističke organizacije opštine Šipovo, Dragan Đukić, direktor firme "Đukić komerc", Željko Gajić, vlasnik ugostiteljske radnje "Mlinčić" u Šipovu, Gospava Trivunčić, vlasnica butika "Ekselent" u Šipovu, te Nebojša Ivanković i Jadranko Ivić, takođe iz Šipova.

"Zloupotrijebivši svoj položaj, osumnjičeni su omogućili sticanje protivpravne imovinske koristi drugim fizičkim i pravnim licima u iznosu od 150.000 KM", objasnila je Marija Markanović, portparol CJB Banjaluka.

Dodala je da su osumnjičeni i nezakonito raspodijelili pokretnu vojnu imovinu, a koju je Vlada RS dodijelila opštini Šipovo.

Malinović i saučesnici će nakon kriminalističke obrade biti pušteni da se brane sa slobode, a protiv njih će biti podneseni izvještaji Okružnom tužilaštvu Banjaluka.

Izvor blizak istrazi objasnio je da Malinovića terete da je kao načelnik opštine Šipovo u toku prošle godine zloupotrijebio položaj i odobrio Gajiću sredstva za izgradnju vodenica, iako nije ispunjavao uslove iz objavljenog tendera.

U istom slučaju, Malinović je, kako navodi izvor "Nezavisnih", suprotno pravilniku o vršenju stručnog nadzora imenovao osumnjičenog Jadranka Ivića za nadzorni organ na projektu izgradnje vodenica, te prihvatio fakture i isplate sredstava za poslove koji nisu ni obavljeni.

Lehmanovu terete za krivično djelo poslovne prevare, jer je falsifikovala potvrdu o obavljenim poslovima marketinga i tako dovela u zabludu opštinsku Komisiju za javne nabavke da sačini izvještaj sa preporukom Malinoviću.

Bivši načelnik opštine Šipovo je na osnovu ove preporuke zaključio ugovor sa preduzećem "Tidea", čime je napravio štetu opštini, a navedenoj firmi i Lehmanovoj donio protivzakonitu zaradu.

Stanislava Ivić je kao direktorica firme "Kum kompani" izvršila poslovnu prevaru, jer je u okviru projekta "Eko-zona Šipovo" dostavila opštini račun o izgradnji pet vodenica, iako radovi nisu bili završeni.

Jadranko Ivić je zatim u julu i avgustu prošle godine kao nadzorni organ prilikom izgradnje pet vodenica sačinio izvještaj po kojem je izvođač u potpunosti i u roku izveo sve građevinske radove.

Ivić je ovim omogućio preduzeću "Kum kompani" sticanje protivpravne imovinske koristi na štetu opštine Šipovo.

Biljana Šegrt je, kako navodi naš izvor, kao načelnik Odjeljenja za finansije opštine Šipovo i koordinator projekta "Eko-zona Šipovo" u toku 2012. pribavila imovinsku korist preduzeću "Tidea" d.o.o. Banjaluka i ugostiteljskoj radnji "Mlinčić", vlasništvo osumnjičenog Gajića.

Šegrtova je tako zloupotrijebila položaj i protivzakonito upoznala osumnjičenu Lehmanovu sa uslovima iz javnog poziva i tako je stavila u povoljniji položaj u odnosu na ostale ponuđače.

Šegrtova je sačinjavala otpremnice ugostiteljskoj radnji "Mlinčić" sa lažnim podacima o količini konzumiranog pića, te dostavljala izvještaje Evropskoj komisiji sa neistinitim podacima o izvršenju posla.

Siniša Pančić je kao direktor Turističke organizacije od jula do septembra prošle godine u ime Turističke organizacije sačinio izvještaj o realizaciji projekta aktivnosti obnove "Ade Sokočnice" u kojem je naveo neistinite podatke o izvođaču radova i obimu izvedenih radova.

U Evropskoj komisiji kratko su izjavili da nisu upoznati sa akcijom u Šipovu.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE