• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Raskoš domaćih političara i na nebu

Dok domaći političari brže-bolje sjedaju u biznis klasu aviona, strani predstavnici u BiH lete isključivo ekonomskom klasom

 Raskoš domaćih političara i na nebu Izvor: MONDO

Političari BiH kleče pred stranim šalterima i cvile za pomoć, a kada je dobiju brže-bolje sjedaju u biznis klasu aviona. Odmah iza paravana oni koji su im dali tu pomoć, sa neskrivenim podsmijehom, zadovoljni su letom i u ekonomskoj klasi, piše "Euro Blic".

Specijalni predstavnik EU u BiH Peter Sorensen ne leti biznis klasom. I američke diplomate u BiH, uključujući i ambasadora Patrika Muna, lete isključivo ekonomskom klasom u avionu. Mada bi njihovi budžeti itekako bili u stanju da izdrže taj luksuz, američke diplomate, ako žele sebi da ga priušte, razliku u cijeni doplaćuju.

Za to vrijeme pojedinim političarima BiH, koji su samo od EU do sada uzeli oko tri milijarde evra pomoći, uz bezbroj dugova prema brojnim svjetskim bankama, ispod časti je da se voze sa običnim ljudima. Na njihove avionske karte, nerijetko, iz budžeta BiH troši se triput više nego što bi koštao obični let i to samo da bi pojeli kvalitetniji obrok, pružili noge i eventualno naručili šampanjac. Prije bi se reklo da to i nije stvarni razlog nego – primitivizam.

Za razliku od evropske i američke prakse štednje, poslovna klasa u avionu plaća se tročlanom Predsjedništvu BiH, šestorici članova kolegijuma oba doma Parlamenta BiH, predsedavajućem Savjeta ministara, svim ministrima u Savetu ministara i njihovim zamjenicima.

U avionskim kompanijama objašnjavaju da na evropskim letovima, bez obzira na razliku u cijeni, i nema pretjerane razlike u komforu. Putnici u poslovnoj klasi dobiju obrok, za razliku od sendviča u ekonomskoj, imaju malo više mjesta za noge i kraće čekaju na ukrcavanje i iskrcavanje.

"Ono što je njima možda najprivlačnije je da, dok čekaju let, imaju posebne prostorije gdje jedu, piju kafu, imaju pristup internetu. Tu se možda osjećaju posebni, jer imaju privatnost, budući da ne moraju da čekaju sa ostalim putnicima", kažu u agencijama.

Tvrde da u posljednjih nekoliko godina, otkako je BiH ušla u recesiju, malo poslovnih ljudi koristi ovu uslugu i da su među luksuznim putnicima, čije se karte plaćaju i triput više od redovne, ostali većinom samo političari.

Na prekookeanskim letovima uživaju u udobnijim sjedištima, hrani i kompletnom komforu, ali to zadovoljstvo košta i po tri do četiri hiljade evra više po jednoj povratnoj karti.

U Savjetu ministara BiH kažu da nemaju zbirne podatke koliko se novca troši na putovanja u biznis klasama, jer svaki ministar odlučuje pojedinačno, u zavisnosti od toga kolikim budžetom raspolaže.

U Ministarstvu finansija i trezora BiH tvrde da su prošle godine štedili i da je ministar Nikola Špirić samo jednom putovao avionom, biznis klasom, i to u Bukurešt, ali da je sve troškove snosio MMF.

Međutim, članovi kolegijuma oba doma parlamenta, izuzev Ognjena Tadića, obilno koriste ovu mogućnost. Prošle godine se čak dogodilo da su Tadić i Denis Bećirović putovali istim letom, na iste sastanke u Kanadu i Brazil, ali u različitim klasama, pa je poreske obveznike Bećirović koštao neuporedivo više.

Delegat u Domu naroda parlamenta BiH Mehmed Bradarić kaže da se mnogo para u BiH baca "samo zato što su mnogi političari snobovi".

"Ognjen Tadić, jedini, svaki put leti sa ostalim poslanicima. Nekad je, bogami, sjedio i u repu. Ne smatra se vrednijim od ostatka države i ne vidim zašto bi bilo ko u BiH bio posebniji po bilo čemu, kad je sve naopako", kaže Bradarić.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE