• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Obustavljena isplata 8.619 penzija u RS

Fond za penzijsko i invalidsko osiguranje Republike Srpske je za četiri mjeseca ove godine obustavio isplatu 8.619 penzija.

 Obustavljena isplata 8.619 penzija u RS Izvor: MONDO

To je za 2.916 ili 22 odsto više nego u istom periodu prošle godine, saopšteno je iz ovog fonda.

Isplata penzija obustavljena je korisnicima koji nisu dostavili potvrde o životu(korisnici sa prebivalištem van Republike Srpske), potvrdu o redovnom školovanju (učenici i studenti), podatak o jedinstvenom matičnom broj, kao i potvrdu da su stekli dvojni status korisnik - osiguranik, odnosno da u statusu penzionera istovremeno imaju i zaposlenje-osiguranje.

U saopštenju se navodi da se na ovaj način sprečava mogućnost neosnovanih isplata penzija, koje mogu biti isplaćene nakon dostavljanja navedene dokumentacije.

"U periodu od januara do aprila ove godine bilo je 1.420 ponovnih uključenja u isplatu", navodi se u saopštenju i dodaje da je na ovakav način ostvarena i ušteda od oko 2,4 miliona KM.

Zaključno sa aprilom, po navedenim osnovama, ostalo je ukupno 1.609 pojedinačnih obustava, što je na mjesečnom nivou ušteda od oko 464.000 KM.

Iz Fonda PIO Srpske podsjećaju da je u 2012. godini po osnovu nedostavljanja potvrde o životu, školske potvrde, jedinstvenog matičnog broja ili dvojnog statusa izvršeno ukupno 16.678 pojedinačnih obustava, a da je nakon dostavljanja dokumentacije aktivirano 4.006 korisnika.

Na takav način u prošloj godini ostvarena je ukupna ušteda od oko 4,78 miliona KM, od čega se do kraja godine nije isplatilo 1,19 miliona KM, dodaje se u saopštenju.

Tokom godine, nakon dostavljanja validne dokumentacije, isplaćeno je 3,59 miliona KM, pri čemu se korisniku, kome se ponovo aktivira isplata, isplaćuju i sve razlike unazad, a maksimalno za 12 mjeseci koliko je propisano Zakonom o PIO.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE