• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Štrajk medicinara u Milićima

Zaposleni u Domu zdravlja "Sveti Nikola" su nezadovoljni zbog četiri neisplaćene plate, ali i zbog niza neriješenih problema

 Štrajk medicinara u Milićima Izvor: MONDO

Zaposleni u Domu zdravlja "Sveti Nikola" u Milićima organizovali su danas tačno u podne jednočasovni štrajk upozorenja, izražavajući na taj način protest zbog sporog rješavanja problema u ovoj zdravstvenoj ustanovi, na koje su ukazali tokom višednevnog štrajka održanog u aprilu.

Predsjednik Sindikalne organizacije Doma zdravlja Nada Simić rekla je novinarima da su radnici prvenstveno nezadovoljni zbog četiri neisplaćene plate, ali i zbog niza neriješenih problema koji opterećuju funkcionisanje ove ustanove i ugrožavaju prava radnika.

"U međuvremenu je isplaćeno 80 odsto jedne plate. Još nemamo ovjerene zdravstvene knjižice i plaćene putne troškove. Poslije aprilskog štrajka uočljiv je pritisak na radnike, provodi se strašan mobing, pozivaju se radnici u kancelariju da daju izjave u pisanoj formi i prijeti otkazima", rekla je Simićeva.

Ona je dodala da su, nakon aprilskog štrajka, otpuštena dva ljekara uprkos dogovoru da neće biti otkaza. "Odlučili smo da jednočasovnu obustavu rada organizujemo danas i sutra, a o daljim koracima dogovorićemo se na sastanku sindikata. Što se tiče pacijenata, svi hitni slučajevi biće zbrinuti i tu nema nikakvih problema", pojasnila je Simićeva.

Direktor Doma zdravlja Dana Dukić rekla je novinarima da su neredovna isplata plata i drugih naknada iz radnog odnosa posljedica izuzetno teške finansijske situacije u kojoj se nalazi zdravstvo u Republici Srpskoj, pa tako i u Milićima.

"U našem Domu zdravlja situacija je trenutno takva da, kao rukovodilac, ne mogu da ispoštujem zahtjeve zaposlenih. Jedino što sam mogla u proteklom periodu jeste da obezbijedim 80 odsto januarske plate, i to sam ispoštovala", rekla je Dukićeva.

Za dva ljekara koja su otpuštena nakon aprilskog štrajka, ona je rekla da su bili primljeni na određeno vrijeme i da im ugovor o radu nije produžen.

"Poznato je da je resorni ministar uredbom zabranio svim direktorima u ustanovama koje su negativno poslovale da primaju radnike na određeno vrijeme bez saglasnosti Ministarstva. Žao mi je što dvojica kolega nisu dobila tu saglasnost. Mislim da oni imaju mjesto u ovoj zdravstvenoj ustanovi, ali s obzirom na sadašnju situaciju, moramo da vodimo računa o prihodima i rashodima. Dom zdravlja ima nekog drugog kadra viška, ali dok ne riješimo taj problem, ne možemo primiti ova dva ljekara u radni odnos", pojasnila je Dukićeva.

Ona je rekla da nisu tačne tvrdnje da je bilo ko od radnika bio meta mobinga ili da je trpio zbog pritiska rukovodstva, dodajući da današnji štrajk upozorenja nije organizovan u skladu sa zakonom.

O situaciji u Domu zdravlja u Milićima i razlozima zbog kojih su organizovali štrajk upozorenja, Sindikalna organizacija ove ustanove obavijestiće resorno ministarstvo, Granski sindikat, načelnika opštine Milići i odbornike u lokalnoj Skupštini, najavljeno je u saopštenju sindikata koje je potpisalo 35 radnika ove ustanove, od ukupno 46 zaposlenih.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE