• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Grb Prijedora bez četiri "ocila"

Na posljednjoj sjednici Skupštine Prijedora promijenjen gradski grb zbog ucjene bošnjačkih partija, tvrdi član GO SDS-a Dušan Berić.

 Grb Prijedora bez četiri "ocila" Izvor: MONDO

Izmjena grba grada Prijedora na posljednjoj sjednici lokalnog parlamenta, prema kojem je ovaj simbol ostao bez četiri "ocila", rezultat je ucjene pet bošnjačkih odbornika iz SDA, SDP-a i Stranke za BiH koji učestvuju u gradskoj skupštinskoj većini, izjavio je šef odborničkog kluba Srpske demokratske stranke u prijedorskom parlamentu Dušan Berić.

"Ustavni sud Republike Srpske je, po osnovu žalbe jednog bošnjačkog funkcionera iz Prijedora, utvrdio da grb nije smio da se uredi odlukom, kao što je u Prijedoru učinjeno, nego statutom, a pritom se uopšte nije bavio sadržajem grba koji je imao simbol ‘ocila’", rekao je Berić na konferenciji za novinare u Prijedoru.

Berić, koji je i član Glavnog odbora SDS-a, podsjetio je da je Skupština opštine Prijedor 2003. godine donijela odluku o grbu, da je iste godine pokrenuto pitanje ustavnosti te odluke, a da je Ustavni sud proglasio neustavnom 2006. godine.

"Zašto ova sadašnja skupštinska većina nije u posljednjih šest godina sprovela odluku Ustavnog suda i zašto se takva suštinska promjena nije sprovela po uobičajenoj praksi od pokretanja inicijative, objavljivanja javnog poziva za novo rješenje i mišljenje stručnjaka, preko javne rasprave do donošenja odluke na skupštini grada", pitao je Berić.

Odbornici Skupštine grada Prijedora na sjednici održanoj 8. maja jednoglasno su usvojili novi grb grada, ali i inicijativu SDS-a da se u tek usvojenom grbu simbol sunca zamijeni simbolom spomenika na Mrakovici za šta je potrebna saglasnost autora spomenika Dušana Džamonje, odnosno nasljednika njegovih autorskih prava.

U raspravi o novom grbu nije učestvovao niko osim SDS-a, niti joj je prethodila bilo kakva procedura prije skupštinskog zasjedanja.

Umjesto dosadašnjeg znaka četiri "ocila", u novom grbu našao se simbol koji predstavlja sunce kao izvor života i spomenik na Kozari iz ptičje perspektive, ali SDS smatra da taj simbol podsjeća više na petokraku.

Ostatak grba jednak je dosadašnjem i sadrži simbole planine Kozare i rijeke Sane i rascvjetalo početno slovo imena grada, a podloga je u bojama zastave Republike Srpske.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE