• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Radojičić: Moguće sankcije za BiH

Predsjednik NS RS Igor Radojičić rekao da bi rezolucija o BiH, koja će se usvojiti u Evropskom parlamentu, mogla biti oštrija i negativnija.

 Radojičić: Moguće sankcije za BiH Izvor: MONDO

Predsjednik Narodne skupštine RS-a i potpredsjednik SNSD-a Igor Radojičić potvrdio je da ima nekih nagovještaja da bi rezolucija o Bosni o Herecgovini, koja će se usvojiti u Evropskom parlamentu, s nekim amnadmanima, mogla biti oštrija i negativnija nego što je bila u osnovnom tekstu, te da čak jedan dio evropskih parlamentaraca zagovara i određene sankcije prema BiH.

"To bi značilo prekidanje IPA fondova, te, eventualno, čak i suspenziju Sporazuuma o stabilizaciji i pridruživanju BiH s EU", rekao je Radojičić u Banjaluci.

Smatra da je “dosta sumorna” opšta atmosfera uoči usvajanja rezolucije o Bosni i Herecgovini u Evropskom parlamentu, jer naša zemlja nije napravila napredak prema Evropskoj uniji rješavanjem presude “Sejdić-Finci”, prenijele su agencije.

Napominje da dosad iz Brisela ili Strazbura nije bilo direktne ocjene da se neće priznati rezultati narendih opštih izbora, ukoliko BiH ne provede tu presudu, već su ocjene da će biti upitna validnost tih izbora, jer svaka zemlja po nacionalnom zakonodavstvu provodi izbore.

"Izbori, ako se i ne promijene pravila, moraju biti održani i po ustavu i zakonima, a stvar je međunarodne zajednice da li će komunicirati, staviti u neku vrstu meke izolacije ili će redukovati odnose s nekima, ali ne možete ih proglasiti nelegalnim, jer se oni održavaju po važećem zakonodavstvu", napominje on i dodaje da bi nepriznavanje izbora bilo popriličan presedan u međunarodnim odnosima.

Uoči sastanka političkih direktori iz zemalja članica Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira (PIC), Radojičić je rekao da od PIC-a ne očekuje nešto previše te da su te sjednice i u proteklom periodu bile dosta formalne, a zadnja odluka bila je o Brčko Distriktu.

"Nema nekih prevelikih očekivanja s ove sjednice", tvrdi on.

Komentarišući jučerašnju izjavu zamjenika pomoćnika državnog sekretara SAD-a za evropske i euroazijske poslove Filipa Rikera o zastoju u BiH te imenovanje političara koji su za to odgovorni, Radojičić navodi da je on na “ravne časti” podijelio odgovornost različitih političkih opcija u BiH, mada se, kaže, o tome može i polemizirati.

"Ta izjava je na tipičan američki način vrlo jedostavna, dok su stvari na Balkanu, vrlo često, u sivom domenu i nisu baš tako crno-bijele kako izgleda", kaže on i ne slaže se da je opstrukcija pitanja državne imovine u RS-u, jer, kaže, Vijeće minstara BiH treba da predloži dokumente oko kojih se treba da saglase tri vlade.

Kada je riječ o presudi “Sejdić-Finci”, kaže da jeste problem bio kod hrvatskog člana Predsjedništva BiH, ali, tvrdi, i drugi političari u Federaciji BiH nisu bili baš konstruktivni u traženju rješanja.

"Kada je riječ o potpunoj zbrci u FBiH o funkcioniranju federalnih vlasti i tu su neke ocjene izrečene u kojima je odgovornost opet dijeljena na ravne časti i opet pojednostavljeno", smatra Radojičić.

Posjeta Ferhadiji

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Igor Radojičić izjavio je danas da je obaveza vlasti Srpske da imaju dobru saradnju sa vjerskim zajednicama i omoguće normalan život i razvoj svim ljudima, bez obzira na nacionalnost i vjeru.

"Obaveza vlasti je da podstiču sve ono što je dobro u tradiciji naroda na ovim prostorima, kao i da podstiču normalan, komšijski suživot", rekao je Radojičić u Banjaluci nakon obilaska džamije Ferhadija.

On je naveo da je vlast u Srpskoj u proteklim godinama na različite načine pomagala vjerskim zajednicama, dok je Islamska zajednica u Republici Srpskoj u protekle tri godine dobila oko 500.000 KM.

Prema njegovim riječima, svim vjerskim zajednicama i dalje će biti davana pomoć iz republičkog budžeta u okviru mogućnosti.

Radojičić je istakao i da je podnesen zahtjev za izgradnju medrese u Banjaluci, kao i da je dat na uvid regulacioni plan za područje koje obuhvata taj zahtjev.

Kada je riječ o Zakonu o grobljima i pogrebnoj djelatnosti, Radojičić je rekao da je taj zakon izazvao možda i više neprilika nego što je trebalo, te da će se iduće sedmice naći na sjednici Narodne skupštine Srpske u formi nacrta sa izmjenama i dopunama u dijelu gdje su se javili problemi u tumačenju pojedinih odredbi.

On je podsjetio da je taj akt prošao proceduru u Ustavnom sudu Srpske, koji je ocijenio da ne povređuje ničiji nacionalni interes, ali da su predstavnici vjerskih zajednica dali više primjedbi.

Govoreći o položaju nesrpskog stanovništva u Srpskoj, Radojičić je rekao da su od proteklog rata do sada prošle različite faze, a da su prvi problemi bili povrat imovine, koja je u 99 odsto slučajeva riješena.

"Naredna stepenica je bila bezbjednost i integrisanje povratnika u društvu. Mislim da svi pokazatelji govore o tome da danas imamo sve manje bezbjednosnih problema i imamo jedno normalno bezbjednosno okruženje kada je riječ o međunacionalnim odnosima", rekao je Radojičić.

On je istakao da se sada javlja jedan opšti problem, a to je egzistencija i posao, a ponegdje i infrastruktura.

Muftija banjalučki Edhem Čamdžić rekao je da je položaj Bošnjaka u Banjaluci svakim danom sve bolji.

On je naveo da je pitanje igradnje medrese u Banjaluci kod predsjednika Narodne skupštine Republike Srpske naišlo na veliku podršku.

"Osim toga, razgovarali smo i o zakonu o grobljima, koji se svakako poboljšava da ne bi ostao u ranijoj fromi. Takođe smo razgovarali i o potrebi da se u Sekretarijatu za vjere zaposli jedan predstavnik Islamske zajednice", rekao je Čamdžić.

On je dodao da će pitanje nedostatka sredstava za dovršetak gradnje Ferhadije biti riješeno posredstvom turske vladine organizacije "Tikav" i da se sada radi tenderska dokumentacija.

Čamdžić je uručio Radojičiću zahvalnicu, jer je Islamskoj zajednici, kako kaže, i ranije izlazio u susret.

(MONDO/agencije)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE