• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Državljanstvo Srbije čekaju godinama

Građani RS za dobijanje srbijanskog državljanstva moraju da čekaju i po nekoliko godina, iako je obećano da će izdavanje rješenja biti ubrzano.

 Državljanstvo Srbije čekaju godinama Izvor: MONDO

Banjalučanka, koja je zahtjev podnijela 2012. godine, žali se na dugotrajne i spore procedure.

"Podnijela sam zahtjev za dvojno državljanstvo u aprilu 2012. godine, a nazvala sam ovih dana da pitam šta je sa tim. Rekli su mi iz Konzulata u Banjaluci da izdaju državljanstva za one koji su zahtjeve predali 2010. godine. Našalila sam se da li da se javim 2015. godine, na šta su mi odgovorili: 'Pa tako nekako'", ispričala je ova Banjalučanka za "Nezavisne novine".

Inače, kako je istakla, kada je predavala zahtjev rečeno joj je da procedura traje od šest mjeseci do tri godine.

"Ali nisam očekivala da će praksa onda biti samo te tri godine", istakla je ona.

Druga Banjalučanka kaže da je zahtjev za državljanstvo Srbije zajedno sa suprugom podnijela 2010. godine, a tri godine kasnije još nisu dobili rješenje o državljanstvu.

U Generalnom konzulatu kažu da su svi građani koji su podnijeli zahtjeve obaviješteni da zakonom nisu definisani rokovi trajanja procedura, ali da dosadašnja praksa pokazuje da obrade zahtjeva traju između dvije i tri godine.

"Nije određen rok. Da jeste rok određen, sigurno bi bilo lakše i nama i građanima. Ovako, možemo samo da se nadamo da će se to brže rješavati. Sve što vam govorimo je na osnovu dosadašnjeg iskustva. Ne znamo zbog čega to toliko traje. Vjerovatno zbog povećanog broja zahtjeva", istakli su u Konzulatu.

Objasnili su da oni zahtjeve ne obrađuju, već ih samo zaprimaju, provjeravaju da li je sve podneseno i onda kompletne spise šalju u Beograd u centralu Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE