• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dodik: BiH treba izbaciti iz Savjeta Evrope!

Predsjednik RS Dodik izjavio je da se slaže s poslanicom EP Doris Pak da BiH treba izbaciti iz Savjeta Evrope, jer je "BiH pogrešna priča".

 Dodik: BiH treba izbaciti iz Savjeta Evrope! Izvor: MONDO

"Slažem se, treba da se izbaci, jer ničemu ne služi. Ovoga puta se slažem s Doris Pak. Mislim da BiH zaista ne zaslužuje to mjesto", rekao je predsjednik RS Milorad Dodik novinarima u Doboju.

Doris Pak je u Savjetu Evrope tražila da se BiH suspenduje iz te organizacije, da se suspenduje prelazni Ugovor o trgovini i da se zaustave IPA fondovi za BiH, jer ona nije ispunila obaveze koje je preuzela na putu ka članstvu u EU, a prije svega nije sprovela presudu Evropskog suda za ljudska prava u slučaju "Sejdić-Finci".

Govoreći o toj presudi, Dodik je kazao da je RS ponudila prijedlog koji korespondira sa onim što je suština same presude – da se iz Ustava i Izbornog zakona BiH eliminiše diskriminacija pripadnika "ostalih" naroda.

"Republika Srpska može sutra da uđe u rješavanje tog pitanja i neće mijenjati stav. Očekujemo da se u Federaciji BiH usaglase stavovi o tom pitanju", poručio je predsjednik RS.

On je dalje rekao da se zamjenik pomoćnika američkog državnog sekretara Filip Riker svojom izjavom nepotrebno miješa u unutrašnje stvari u BiH.

"To je izvan mandata bavljenja dejtonskim pitanjem", kazao je Dodik.

On je istakao da je riječ o sukobu dvije koncepcije - Rikerove, koji misli da treba biti nova BiH država-nacija, i koncepcije Republike Srpske, prema kojoj treba poštivati Dejtonski mirovni sporazum, što Srpska i čini.

Predsjednik Srpske je naglasio da je pitanje imovine riješeno u Dejtonu, gdje je rečeno da BiH ima devet nadležnosti, a da sve ostalo pripada entitetima.

"Kada pokušavamo da odbranimo naša prava, onda smo loši momci. Riker je svojom izjavom značajno usložnio rješavanje tog pitanja", dodao je Dodik i napomenuo da je Srpska spremna da se vrati izvornim odredbama Ustava BiH.

(MONDO/agencije)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE