• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Svjedok o pokopavanju muslimana

Zaštićeni svjedok optužbe RM-306 izjavio na suđenju Ratku Mladiću da je 1995. bio očevidac ubistava muslimana iz Srebrenice.

 Svjedok o pokopavanju muslimana  Izvor: MONDO

Mladić (70) koji je tada bio komandant Vojske Republike Srpske, optužen je za genocid nad oko 7.000 srebreničkih Muslimana, u danima pošto je VRS, 11. jula 1995, zauzela tu enklavu koja je bila pod zaštitom UN.

RM-306 svjedočio je da je 13. jula 1995. kod skladišta zemljoradničke zadruge u selu Kravica vidio kako "čovjek u zelenoj maskirnoj uniformi" ubija petoricu zarobljenih Muslimana koji su "ležali" na travi.
U blizini je, kako je rekao, vidio još "40-50" leševa.

Po optužnici protiv Mladića, pripadnici policije RS u skladištu u Kravici ubili su oko 1.000 muslimanskih zarobljenika, u prvom u nizu masovnih ubistava Muslimana iz Srebrenice.

Sviedok, iz čijeg iskaza proizlazi da je bio pripadnik Civilne zaštite, izjavio je da mu je narednih dana pukovnik Ljubiša Beara, tadašnji načelnik bezbiednosti Glavnog štaba VRS, naredio da u obližnjem selu Glogova iskopa četiri velike grobnice jer će "biti mnogo mrtvih t9iela", ali ne i odakle će biti donijeta.

Pošto je RM-306 postupio po Bearinom naređenju, u Glogovu je kamionima dopremljeno i u te grobnice pokopano između "400 i 500 tijela", dok je svjedok bio prisutan.

Po svjedokovim riječima, "sva tijela" koja je vidio u Kravici "prevezena su u Glogovu i sahranjena u iskopanu raku". Kako je izjavio, vjeruje da je, po njegovom odlasku, na toj lokaciji pokopano još mnogo leševa.

Pukovnika Beru, Tribunal je 2010. nepravosnažno osudio na doživotni zatvor, proglasivši ga krivim za genocid u Srebrenici.

U unakrsnom ispitivanju, Mladićev branilac sugerisao je da je pokopavanje tijela u Glogovi bilo dio legitimnog postupka "asanacije terena", za koji je zakonom bila zadužena Civilna zaštita. Svjedok je to prihvatio.

RM-306 je, odgovarajući na pitanja branilaca, potvrdio i da je, poslije rata u BiH, sa glavnim istražiteljem Tribunala Žan-Rene Ruezom (Jean) bio kod grobnica u Glogovi i da mu je Ruez rekao da je tijela "pokrao (oficir VRS) Momir Nikolić i sakrio ih na drugom mjestu".

Oficir bezbjednosti Bratunačke brigade VRS, Nikolić je 2003. priznao krivicu za zločine u Srebrenici i osuđen je na 20 godina zatvora.

Potvrdio je i da je učestvovao u premještanju tijela srebreničkih Muslimana iz primarnih u sekundarne grobnice, kojem je VRS s jeseni 1995. pribjegla da bi prikrila tragove zločina.

Nikolić je, u korist optužbe, svjedočio na više suđenja optuženima za genocid u Srebrenici, a očekuje se da će biti i svjedok na suđenju Mladiću.

Suđenje Mladiću nastavlja se sutra. Bivši komandant VRS optužen je i za progon Muslimana i Hrvata širom BiH; terorisanje stanovništva Sarajeva artiljerijskim i snajperskim napadima i uzimanje za taoce "plavih šljemova" UN, 1992-95.

(Beta, Guliver/Getty Images/ Marco Di Lauro)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE