• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Hajrudin Trle oslobođen krivice

Sudsko vijeće Kantonalnog suda u Tuzli izreklo je oslobađajuću presudu Hajrudinu Trli za ratni zločin nad Srbima na Banj brdu u opštini Kalesija 1993.

 Hajrudin Trle oslobođen krivice Izvor: MONDO

Zbog nedostatka dokaza, Sudsko vijeće je zaključilo da Trle nije počinio krivično djelo za koje je optužen.

"Valjane razloge za ovakvu presudu Sud će pojasniti u njenoj pismenoj otpravci", rekla je u kratkom obrazloženju predsjedavajuća Sudskog vijeća Paša Softić, prenosi Birn.

Trle je optužen da je 21. aprila 1993. ubio ratnog zarobljenika Dragu Stevanovića pucajući mu iz neposredne blizine u grudi. U to vrijeme Trle je bio pripadnik Trećeg bataljona Treće tuzlanske brigade Armije BiH.

Prema optužnici, Trle je iz grupe zarobljenika izdvojio ranjenog Stevanovića, bivšeg pripadnika Druge majevičke brigade Vojske Republike Srpske.

Tokom suđenja Tužilaštvo Tuzlanskog kantona ispitalo je 13 svjedoka, dok je Odbrana pozvala četiri svjedoka. Trle se za vrijeme suđenja branio sa slobode.

Na ovu presudu postoji mogućnost žalbe Vrhovnom sudu Federacije BiH.

Predsjednik Organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Republike Srpske Nedeljko Mitrović izjavio je Srni da oslobađajuća presuda Hajrudinu Trli za ratni zločin na Srbima predstavlja nastavak raznolikog pristupa pravosuđa u BiH u izvrdavanju pravde.

"Dosadašanja praksa pravosuđa u BiH pokazala je raznolik pristup u izvrdavanju pravde, naročito u procesuiranju ratnih zločina počinjenih nad Srbima. Čekaju ili odugovlače procese ili donošenje presuda sve dok svjedoci ne umru, zamore se, odsele...ili prebacuju predmete na razne pravosudne instance", rekao je Mitrović.

"Možda stvarno nema dokaza, pošto su svjedoci umrli, nestali, odavno se raselili...ili ne žele da donesu odgovarajući presudu", rekao je Mitrović.

(Srna/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE