• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Čavka preuzeo slučaj "Ševe"

Tužilaštvo BiH i tužilac Oleg Čavka preuzeli rad na provjeri navoda iz krivične prijave Semira Halilovića, sina generala Armije BiH.

 Čavka preuzeo slučaj "Ševe" Izvor: MONDO

Tužilaštvo BiH i tužilac Oleg Čavka preuzeli su rad na provjeri navoda iz krivične prijave Semira Halilovića, sina generala Armije BiH Sefera Halilovića, koji optužuje pripadnike zloglasne terorističke jedinice "Ševe", između ostalog, i za atentat na njegovog oca, u kojem su poginuli Semirova majka i ujak. Halilović je to potvrdio "Dnevnom avazu", navodeći da je od Tužilaštva BiH dobio zvaničan poziv da u ponedjeljak da iskaz u svojstvu svjedoka i osobe koje godinama prikuplja dokaze o zločinima "Ševa".

On je istakao da porodica Halilović očekuje i traži nezavisnu istragu, tim prije jer do sada sarajevsko Kantonalno tužilaštvo u ovom slučaju nije uradilo ništa.

"Dnevni avaz" podsjeća da Tužilaštvo BiH vodi istragu u predmetu "Veliki park", koji se odnosi na ubistvo osam vojnika bivše JNA 22. aprila u Sarajevu, a riječ je o zločinu za koji svjedoci tvrde da je počinio pripadnik "Ševa" Nedžad Herenda.

Očekuje se da bi nova istraga mogla da doprinese konačnom otkrivanju osnivača i počinilaca političkih ubistava, ali i svirepih ubistava "sarajevskih Romea i Julije", Boška Brčkića i Admire Ismić, kao i francuskog pripadnika UN u Sarajevu.

Prema ranijim izjavama Srni člana Ekspertskog tima za borbu protiv terorizma i organizovanog kriminala Dževada Galijaševića, bošnjačka jedinica "Ševe" bila je specijalna policija SDA pod direktnom kontrolom aktuelnog člana Predsjedništva BiH i visokog funkcionera SDA Bakira Izetbegovića, a odgovorna je i za zločine nad Srbima na sarajevskom lokalitetu Kazani.

Galijašević tvrdi da je to bila zločinačka organizacija čiji su pripadnici ubijali i Srbe i Bošnjake koji nisu odgovarali tadašnjim političarima.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE