• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Projekat za čistiji Vrbas

Potpisan projekat "Čist Vrbas" koji predviđa zaštitu životne sredine i razvoj turizma u slivu te rijeke.

 Projekat za čistiji Vrbas Izvor: MONDO

Projekat, koji provodi regionalna kancelarija UNDP–a Banjaluka, potpisali su gradonačelnici i načelnici gradova i opština u slivu Vrbasa – Banjaluke, Laktaša, Kotor-Varoša, Mrkonjić Grada, Šipova, Donjeg Vakufa, Gornjeg Vakufa, Bugojna i Jajca.

Ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske Srebrenka Golić rekla je Srni da ovaj projekat promoviše novi pristup održivom očuvanju životne sredine u slivu Vrbasa, koja je dragocjeni prirodni resurs sa neiskorišćenim turističkim i ostalim potencijalima.

Ovaj projekat, istakla je Golićeva, spriječiće zagađenje voda i obala Vrbasa i omogućiće stvaranje uslova za otvaranje novih radnih mjesta, prvenstveno za ruralno stanovništvo.

Ona je dodala da će se prednosti ovog projekta ogledati i u razvoju eko-turizma, jačanju lokalne samouprave i organski zdrave hrane.

"Kada se ovaj model pokaže uspješnim u regionu Vrbasa, moći će se proširiti i na ostale rijeke u BiH", naglasila je Golićeva.

Ona je rekla da će projekat trajati tri godine i da će biti realizovan u saradnji sa gradovima i opštinama sliva rijeka Vrbas.

Golićeva je istakla da će projekat "Čist Vrbas" u najvećoj mjeri biti realizovan posredstvom lokalnih organizacija civilnog društva, institucija i stanovništva.

Projekat finansiraju Vlada Japana sa 850.000 američkih dolara, kompanija "Koka-kola" sa oko 100.000 američkih dolara, a učestvovaće i gradovi i opštine u slivu Vrbasa.

Ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske prisustvovala je i otvaranju eko-regate, dok zbog obaveza nije bila u mogućnosti da prisustvuje Drugom sajmu obrta i preduzetništva u BiH.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE