• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Čist Vrbas": Zajedno protiv zagađenja!

Načelnici opština i gradova u slivu rijeke Vrbas potpisali su povelju koja označava početak čišćenja korita i obala ove rijeke od izvora do ušća.

 "Čist Vrbas": Zajedno protiv zagađenja! Izvor: MONDO

Povelja je potpisana u Donjem Vakufu, a u tekstu se navodi da se potpisnici obavezuju da svim raspoloživim sredstvima, aktivno i kontinuirano, djeluju na zaštiti prirode, smanjenju zagađenja i unapređenju kvaliteta vode u slivu rijeke Vrbas.

Projekat "Čist Vrbas" potpisali su gradonačelnici i načelnici Banjaluke, Laktaša, Kotor-Varoša, Mrkonjić Grada, Šipova, Donjeg Vakufa, Gornjeg Vakufa, Bugojna i Jajca.

Gradonačelnik Banjaluke Slobodan Gavranović ističe da je potpisivanje ovog dokumenta posebno važno za Banjaluku, jer je Vrbas prije svega izvor vode za piće.

"Opštine u slivu rijeke Vrbas na ovaj način preuzimaju odgovornost da kontinuirano rade na jačanju ekološke svijesti građana. Vrbas je naš zajednički dragulj, dugačak 235 kilometara, i on mora biti jednako čist u svakom dijelu svog toka", rekao je Gavranović.

Ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske Srebrenka Golić rekla je da ovaj projekat promoviše novi pristup održivom očuvanju životne sredine u slivu Vrbasa, koja je dragocjeni prirodni resurs sa neiskorišćenim turističkim i ostalim potencijalima.

Ovaj projekat, istakla je Golićeva, spriječiće zagađenje voda i obala Vrbasa i omogućiće stvaranje uslova za otvaranje novih radnih mjesta, prvenstveno za ruralno stanovništvo.

Ona je dodala da će se prednosti ovog projekta ogledati i u razvoju eko-turizma, jačanju lokalne samouprave i organski zdrave hrane.

"Kada se ovaj model pokaže uspješnim u regionu Vrbasa, moći će se proširiti i na ostale rijeke u BiH", naglasila je Golićeva.

Projekat "Čist Vrbas" provodi regionalna kancelarija UNDP–a Banjaluka, a finansiraju ga Vlada Japana sa 850.000 američkih dolara i kompanija "Koka-kola" sa oko 100.000 američkih dolara.



(MONDO/Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE