• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Sud BiH spiskao 13,2 miliona maraka

Pravosudne institucije na nivou BiH lani su potrošile 37,44 miliona maraka, a apsolutni rekorder je Sud BiH koji je spiskao 13,26 miliona.

 Sud BiH spiskao 13,2 miliona maraka Izvor: MONDO

Drugi na listi je Visoki sudski i tužilački savjet (VSTS) BiH sa potrošenih 10,7 miliona KM, a slijede ga Tužilaštvo BiH sa 8,37 miliona i Ustavni sud BiH koji je "progutao" 5,11 miliona KM.

U ukupnim izdacima četiri pravosudne institucije prednjače izdvajanja za bruto plate i naknade zaposlenih, kao i za naknade troškova zaposlenih.

Prema podacima iz izvještaja o izvršenju budžeta institucija BiH za prošlu godinu, za lična primanja 637 zaposlenih u ovim ustanovama otišlo je čak 22 miliona maraka, piše Glas Srpske.

Najviše novca za bruto plate i naknade isplatio je Sud BiH i to 8,95 miliona KM, dok je Tužilaštvo BiH zaposlenima dalo 6,76 miliona.

"VSTS je za bruto plate i naknade zaposlenih dao 4,8, a Ustavni sud BiH 3,92 miliona maraka", navodi se u izvještaju koji je usvojio Savjet ministara BiH.

Da se ove četiri institucije, odnosno njihovi nadležni nisu pretjerano odgovorno ponašali prema javnom novcu, pokazuju i podaci o prekoračenju određenih limita, ali i većim izdacima na pojedinim stavkama u odnosu na one iz 2011. godine.

Sud BiH je lani potrošio oko 800.000 maraka više u odnosu na 2011. godinu, i to zahvaljujući većim troškovima za bruto plate i naknade od 400.000 KM, kao i krajnjim računima za putne troškove te telefonske i poštanske usluge.

Završni račun VSTS-a je pokazao da su 2012. godine potrošili više novca za putovanja i usluge prevoza i goriva nego godinu ranije.

Na sličan način se ponašao i Ustavni sud BiH, koji je za usluge prevoza i goriva "iskeširao" više nego 2011. godine i to nekoliko hiljada KM. Za ove namjene je na kraju 2012. godine potrošeno oko 24.000 maraka.

Kada je riječ o Tužilaštvu BiH, njihov izvještaj pokazuje da su uvećali troškove i to za nabavku materijala, za šta je na kraju potrošeno oko 124.000 KM, što je za oko 70.000 više u odnosu na računicu iz prethodne godine.

U isto vrijeme broj podignutih optužnica govori da se u ovom tužilaštvu više vodilo računa kako da potroše što više novca, nego da budu procesuirani odgovorni za najteža krivična djela.

Tako su u Odjeljenju za ratne zločine na osnovu rada 17 tužilaca lani podignute 24 optužnice, dok je naređeno nesprovođenje istrage protiv čak 427 osoba. Podaci o radu Suda BiH za prošlu godinu nisu objavljeni, a polugodišnji ukazuju da je neriješeno ostalo oko 4.176 predmeta.

Za Stašu Košarca, predsjedavajućeg Kluba delegata srpskog naroda u Domu naroda Parlamenta BiH, enormni troškovi pravosudnih institucija nisu opravdani rezultatima.

"Apsurdnost pravosudnih institucija na nivou BiH je to da građani, koji u njih nemaju povjerenje, iste finansiraju da bi se pokazivale kao pristrasne", rekao je Košarac dodavši da je vrlo očigledno da Tužilaštvo i Sud BiH koriste različite aršine prema Srbima, Bošnjacima, Hrvatima i ostalima.

Institucija plate i naknade ukupno (milioni)


Sud BiH 8,95 13,26

VSTS BiH 4,81 10,7

Tužilaštvo 6,76 8,37

Ustavni sud 3,92 5,11

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE