• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dodik: Srbi da odbace podmetačine Zapada

Srpski narod jednom zauvijek mora da odbaci sve podmetačke i primitivne politike koje ga razdjeljuju i rasipaju širom svijeta, kazao predsjednik RS.

 Dodik: Srbi da odbace podmetačine Zapada Izvor: MONDO

"Da bi uspjeli u tome moramo se držati istorijskog srpskog zavjeta sabornosti i okupljanja, kao što smo to učinili danas ispred manastira Krušedol", rekao je Milorad Dodik na 7. Krajiškom crkveno-narodnom svesrpskom saboru.

On je upitao zašto međunarodna zajednica "juri i gura Srbe iz Srpske da vole BiH i zašto im smeta kada kažemo da nemamo ljubavi za nju".

Dodik je istakao da ne razumije kritiku međunarodne zajednice zato što on, kao predsjednik Srpske, kaže da voli Srbiju.

"Zašto im smeta kada kažem da volim Srbiju? Zato što volim Srbiju oni misle da imam neke ratničke i druge, ko zna kakve, pokliče. Naravno da ih nemam, niti ih ima srpski narod u Republici Srpskoj. Riječ je samo o dubokom osjećanju ljubavi prema onome što je naše, a to je Srbija gdje god bili i gdje god se nalazili. Zato mora postojati vjera u Srbiju, u njene izabrane i poslane", konstatovao je Dodik.

On je naglasio da je ponosan što je predsjednik Republike Srpske i zato što ima šta da brani.

"Srpsku su smatrali, a ima toga i danas, u raznim krugovima, ljudskim i civilizacijskim ekscesom koji što prije treba zbrisati. Ljuto su se prevarili svi koji tako misle, jer nisu računali na ogromnu ljubav građana Srpske da je brane, grade i da ostanu tu gdje i treba da budu", rekao je Dodik.

On je naveo da se napadi na srpske političare u Republici Srpskoj nesmanjenom žestinom smjenjuju godinama.

"Nijedan srpski političar preko Drine nije uspio da izbjegne ili optužnicu za ratne zločine, ili kriminalizaciju. To dolazi iz centara moći, najčešće sa Zapada, a koje besramno podržavaju lako potplaćeni mediji", rekao je predsjednik Srpske.

On smatra da je cilj te neviđene hajke da srpski nacionalni duh pretvore u nevjerovanje u bilo šta što je vrijedno.

"Cilj hajke je da Srbi ne vjeruju ni u jednu vrednost, ni u svoju državu, niti u svoju Srpsku pravoslavnu crkvu. A, izgubljenim čovjekom sa stanovišta vrijednosti lako se može manipulisati", poručio je Dodik.

Predsjednik Srpske smatra da ne prestaju napori međunarodnog faktora da ponižava na sve načine kako Srbiju, njenu državnost, tako i srpski narod.

"Nastavili su da nam otimaju Kosovo i smatraju da je to u redu. Koliki je to cinizam najbolje se vidi što međunarodni predstavnici dođu u Beograd da zahvale za napore o sporazumu u vezi sa Kosovom, a onda odu u Prištinu pa čestitaju kosovskim funkcionerima na dobro obavljenom poslu", rekao je Dodik.

On je naveo da ekonomski bremenita vremena, kakva su danas u Evropi, razotkrivaju sve zablude vezane za pojedine države i njihovo članstovo u Evropskoj uniji.

"Mnogi od nas mislili su da je u bivšoj Jugoslaviji, Slovenija sređena, da joj ništa ne fali i da i mi svi treba tako da živimo. Danas je Slovenija jedan od bolesnika EU. Ispada da su živjeli dobro dok su eksploatisali sve republike Jugoslavije, ali da su morali početi i da rade kada su ušli u EU. Tad je i počela bolest zvana gubljenje socijalne i ekonomske pozicije Slovenije", rekao je Dodik.

On je dodao da "EU misli da smo slijepi i da ne vidimo zašto Hrvatsku prima u članstvo".

"Misle da ne vidimo da primaju Hrvatsku u EU ne zato što je dostigla evropske civilizacijske vrijednosti, nego, da je saniraju. Hrvatska je najveći ekonomski bolesnik na Balkanu", istakao je Dodik.

Dodik smatra da su uporna nastojanja EU da Srbi odustanu od sebe samih kako bi navodno jednog dana bili, dio neke evropske zajednice.

"Pri tome još nismo sigurni šta nosi dan, a šta noć, kada je riječ o budućnosti EU. Možda, EU više i ne bude, kad jednog dana zakucamo na njena vrata", zaključio je Dodik.

Osim predsjednika Republike Srpske, tradicionalnu krušedolsku besjedu održao je istoričar Čedomir Antić, a Sabor je blagoslovio episkop sremski Vasilije.

Organizator Sabora je Asocijacija izbjegličkih i drugih udruženja Srba iz Hrvatske sa Zavičajnim udruženjem Slavonija iz Inđije.

Sabor je održan pred više hiljada ljudi, izbjeglih i prognanih Srba iz Hrvatske i BiH, te Srba iz zemalja u regionu, dijaspore i Srbije.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE