• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Cvijanović: BiH zemlja apsurda

Premijerka RS Željka Cvijanović ocijenila u Beču da je BiH neefikasna država apsurda i da je saradnja Srbije i Srpske dobra u svim oblastima.

 Cvijanović: BiH zemlja apsurda Izvor: MONDO

"Vjerujem da je svaka odluka vlasti u Srbiji u funkciji građana i da se podrazumijeva da je za njihovu dobrobit", izjavila je Cvijanovićeva komentarišući briselski sporazum Beograda i Prištine.

Ona je za Tanjug rekla da je moguće da će briselski sporazum, kao "komplikovana priča otvoriti neku novu dimenziju u Republici Srpskoj i cijelom regionu i da se ne zna da li taj sporazum predstavlja početak ili završetak nekog procesa".

Prema njenim riječima, moguće je da će sav ovaj prostor početi da "diše nekim drugim plućima, da ima neke druge aspiracije, a moguće je da će otvoriti aspiracije na nekim drugim neuralgičnim mjestima u regionu".

Predsjednik Vlade Republike Srpske je ocijenila da je saradnja Srbije i Srpske prirodna i dobra u svim sferama i oblastima, da bilo kakva promjena na vlasti ne može da je ugrozi, da oko toga apsolutno postoji konsenzus na obje strane, jer svi razumiju važnost tih odnosa.

"Najprirodnija veza koja može da postoji je veza između Republike Srpske i Srbije, odnosi su dobri i u institucionalnom i u ličnom smislu", dodala je Cvijanovićeva.

Planirani rokovi predviđeni za održavanje zajedničke sjednice dvije vlade i vijeća za praćenje sporazuma o specijalnim i paralelnim vezama, kako je rekla, biće blago pomjereni, jer je Srbija suočena i rješava stvari od prioritetnog značaja.

Cvijanovićeva je najavila da će se na tim sjednicama razmatrati sve ono što je u međuvremenu preduzeto na realizaciji zajedničkog projekta Podrinje.

Govoreći o situaciji u BiH, Cvijanovićeva je rekla da je to "država apsurda koja stalno pokazuje nedostatak kapaciteta da funkcioniše“.

Kao primjer, ona je navela da BiH nije u stanju da donese ili utvrdi ni zakon o jedinstvenom matičnom broju svojih građana.

"Šta je normalnije nego da se postigne politički dogovor oko toga i riješite pitanje matičnog broja, jer je to nešto iz čega proističu sva vaša prava kao građana“, navela je Cvijanovićeva.

On je ukazala da za nekoliko godina nije postignut dogovor ni oko raspodjele sredstava za raspoređivanje dizela za poljoprivredne proizvođače, pa je Vlada Republike Srpske morala sama da interveniše.

“Ima puno primjera, koji kada se svedu na praktični plan, ukazuju da je BiH nemoguća misija i zemlja“, istakla je Cvijanovićeva.

Ona je rekla da, i kada je u pitanju pristupanje Hrvatske u EU, BiH nije na vrijeme uspjela da pripremi kapacitete, dakle da građani proizvođači budu osposobljeni za ulazak susjedne države u Uniju, pa je sada u situaciji da "na vrat na nos" približavanju tog roka dovršava granične prelaze.

"Kako god da posmatrate BiH ona naprosto pokazuje deficit kapaciteta i to je realnost koju moramo da uvažimo, pa će nam to pomoći da što više kapacitiramo Republiku Srpsku", rekla je Cvijanovićeva.

Ona je navela da su u Srpskoj reagovali u svim situacijama, i da je ona kao premijer rekla da će Vlada Republike Srpske reagovati i donositi mjere svaki put kada potrebe njenih građana ne bude mogla da zadovolji BiH.

"Ne možete ostaviti građane na milost i nemilost neefikasnim institucijama koje su na BiH nivou, čekajući beskonačno da donesu stvari koje su isključivo praktičnog, a ne političkog karaktera", objasnila je Cvijanovićeva.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE