• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Novi Izborni zakon - glasanje samo za stranke

Novim izbornim zakonom u BiH ukidaju se otvorene liste na narednim izborima, glasovi će se brojati u opštinskim komisijama.

 Novi Izborni zakon - glasanje samo za stranke Izvor: MONDO

Izborni zakon je usvojen u Savjetu ministara, kao rezultat političkog dogovora zamjenika predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministra inostranih poslova Bosne i Hercegovine Zlatka Lagumdžije i predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika. Zakon predviđa uvođenje zatvorenih lista na narednim izborima.

Time se stranačkim šefovima obezbjeđuje apsolutna moć, a građanima ograničava sloboda da izaberu kandidate i dijelom utiču na raspodjelu mandata, prenijela je Alternativna televizija.

Milorad Dodik i Zlatko Lagumdžija prije pola godine istakli su da će ukinuti otvorene liste čemu se usprotivila Stranka demokratske akcije i tako nagovijestila ponašanje u parlamentarnoj proceduri.

Reagovao je i nevladin sektor zbog dostignutih demokratskih standarda i poručio da za predložene izmjene ne žele da čuju.

U slučaju izmjena zakona moć stranačkih šefova će da bude na vrhuncu, lideri će praviti liste po sopstvenom nahođenju i takve ih na kraju prezentovati biračima. Takav sistem je bio na snazi prije deset godina.

Novi izborni zakon predvidio je još jednu veliku izmjenu, a to je način brojanja glasova. Predviđeno je da se glasovi umjesto na biralištima, kao dosad, broje u opštinskim komisijama, što je već stavljeno na skalu visokorizičnih preduslova za manipulaciju izbornim rezultatima, navodi Alternativna televizija.

Izmjene zakona idu u parlamentarnu proceduru, a njegova konačna sudbina zavisi od političkog dogovora.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE