• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Suđenje generalu Krstiću iza zatvorenih vrata

Suđenje penzionisanom generalu Vojske RS Radislavu Krstiću po optužbi za nepoštovanje suda danas je, većim dijelom, proteklo iza zatvorenih vrata.

 Suđenje generalu Krstiću iza zatvorenih vrata Izvor: MONDO

General Krstić optužen je za nepoštovanje suda zato što je dva puta, u februaru i martu, odbio da svjedoči u odbranu bivšeg predsjednika RS Radovana Karadžića, uprskos obavezujućem nalogu suda.

"Isključivo iz zdravstenih razloga nisam sposoban biti svjedok u procesu izvođena dokaza odbrane gospodina Karadžića pred ovim sudom", rekao je Krstić tada pred sudijama.

Krstićev branilac Tomislav Višnjić je, na današnjem suđenju koje je trajalo sat i po, kao jedinog svjedoka pred sudije izveo psihijatra iz Beograda Anu Najman, koja je sačinila izvještaj o mentalnom stanju generala Krstića.

Najman je, međutim, svjedočila na sjednici zatvorenoj za javnost zbog toga što se u postupcima pred Tribunalom podaci o psihofizičkom zdravlju optuženih smatraju privatnim i povjerljivim.

U završnoj riječi, čiji je kraći dio bio dostupan javnosti, branilac Višnjić naznačio je da je proces otvorio pravna i etička pitanja na koje nije lako odgovoriti.

Na za odbranu najvažnije pitanje "da li će svjedočenje ugroziti zdravlje" generala Krstića, njegov advokat odgovorio je potvrdno. Na drugo pitanje "da li bi to bilo opravdano opštim interesom", branilac Višnjić odgovorio je sa: "Ne".

Po njegovim riječima, general Krstić se suočava sa izborom između "kraće vremenske kazne zbog nepoštovanja suda" i dugotrajne "anksioznosti i bijesa", praćenih, između ostalog, "noćnim morama".

Raspravno vijeće, kojem predsjedava sudija Melvil Berd (Baird), presudu će donijeti naknadno.

Ukoliko bude proglašen krivim za nepoštovanje suda, Krstić bi po pravilima Tribunala mogao biti osuđen kaznu do sedam godina zatvora, na globu do 100.000 evra ili na obje.

Generala Krstića (65), koji je za vrijeme rata u BiH bio komandant Drinskog korpusa VRS, Tribunal je 2004. pravosnažno osudio na 35 godina zatvora zbog pomaganja i podržavanja genocida u Srebrenici.

Tadašnji predsjednik RS, Karadžić (67) optužen je za genocid nad više od 7.000 Muslimana u danima pošto je VRS 11. jula 1995. zauzela tu enklavu u istočnoj Bosni.

Na zahtjev Karadžića, koji se brani sam, Tribunal je generala Krstića posebnim nalogom (subpoena) obavezao da svjedoči, pošto je on prethodno odbio da to dobrovoljno učini.

(Beta, foto: printscreen)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE