• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Obudovac trese naftna grozica

U Obudovcu kod Šamca u četvrtak počinje bušenje prve istražne bušotine u RS, a mještani ovog mjesta sa nestrpljenjem iščekuju radove

 Obudovac trese naftna grozica Izvor: MONDO

Bušenje prve istražne bušotine u Republici Srpskoj počinje sutra u Obudovcu kod Šamca, čiji mještani sa nestrpljenjem iščekuju radove, koji bi ovom kraju trebalo da obezbijede nova radna mjesta, ali i razvoj, piše "Glas Srpske".

Novinari ovog lista juče su u Obudovcu, na mjestu sa kojeg će krenuti dugoplanirani posao traženja nafte, zatekli užurbane radnike.

U velikom poslu nisu imali vremena za razgovore sa novinarima, ali i samim pogledom na površinu od oko 20 dunuma na kojoj će biti bušena prva bušotina duboka oko 2.800 metara, jasno je bilo da su svi pripremni radovi pri kraju.

Mještani nisu krili oduševljenje započetim poslom.

Sin vlasnika jednog dijela zemljišta na kojem će biti prva bušotina Živan Ristić kaže da su se prije rata ovdje radila ispitivanja, ali da do danas nisu imali potvrđenih informacija da bi tu zaista moglo da bude "crnog zlata".

"Prošle godine sprovedena su ispitivanja koja su pokazala da je ovdje nalazište nafte. Ove godine dali smo u zakup zemljište i ako nafta bude pronađena, vidjećemo kakav će dogovor biti sa firmom koja istražuje", kaže on.

Mještanin Perica Kojić kaže da bi pronalazak nafte sigurno donio nova radna mjesta Obudovcu, čije stanovništvo uglavnom živi od poljoprivrede.

"Nadamo se da će se obistiniti procjene koje govore da ovdje ima nafte. Priča se da se sa sigurnošću od 95 odsto može reći da je ima", kaže Đuro Kojić.

Kojić dodaje da je čuo da će prva platforma nafte biti na 1.200 metara, a da imaju još četiri platforme.

Mlađi mještani Obudovca kažu da ovo selo ne nudi perspektivu mladima koji svakodnevno odlaze odavde. Nadaju se da će ih pronalazak nafte zadržati u rodnim krajevima.

Ministar industrije, energetike i rudarstva RS Željko Kovačević rekao je juče da su svi dosadašnji rezultati sprovedenih seizmičkih ispitivanja preduzeća "Jadran-naftagas" krajnje ohrabrujući, zbog čega se očekuju pozitivni rezultati i u nastavku istraživanja.

On je dodao da je, prema informacijama koje je dostavio "Jadran-naftagas", u 2011. i 2012. godini u geološko-istražne radove investirano blizu 20 miliona KM, dok će investicije u projekat istraživanja u ovoj godini iznositi oko 30 miliona KM.

Kovačević je rekao da projekat istraživanja i eksploatacije nafte i gasa predviđa investiciju od oko 345 miliona KM i otvaranje oko 500 novih radnih mjesta u procesu eksploatacije.

Prema njegovim riječima, realizacijom ovog projekta biće obezbijeđena energetska bezbjednost i stabilnost, promijeniće se geostrateški položaj RS u pozitivnom smislu, te povećati punjenje budžeta Srpske i fondova.

"Istraživanja i eksploatacija nafte i gasa uticaće na povećanje broja zaposlenih i potražnju za kadrom iz oblasti rudarstva i naftne geologije, ali i ostalih pratećih struka", rekao je Kovačević.

Kovačević je ranije rekao da bi krajem trećeg kvartala ove godine trebalo da započne proces bušenja i druge bušotine na teritoriji Bijeljine. Prema nezvaničnim informacijama, slijedi bušotina u Prnjavoru.

Preduzeće "Jadran-naftagas", kao zajedničko preduzeće Naftne industrije Srbije i ruske kompanije "Zarubežnjeft", i Ministarstvo industrije, energetike i rudarstva potpisali su 26. septembra 2011. godine ugovor o koncesiji za istraživanje i korišćenje sirove nafte i gasa na teritoriji RS, kojim se ova kompanija obavezala da će u istraživanje ugljovodonika u Srpskoj uložiti 229 miliona dolara, od čega 40,7 miliona za istraživanja i 188,3 miliona dolara za eksploataciju.

Početku bušenja prve naftne bušotine u Obudovcu, kako je najavljeno, prisustvovaće predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, premijer RS Željka Cvijanović, ministri u Vladi RS, lokalni zvaničnici, privrednici i drugi gosti.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE