• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Prlić osuđen na 25 godina zatvora

Sukob HVO i Armije BiH bio je međudržavni sukob, a zločini bili dio udruženog zločinačkog poduhvata. Prliću 25, a Stojiću i Praljku 20 godina zatvora

 Prlić osuđen na 25 godina zatvora Izvor: MONDO

Sudsko vijeće Haškog tribunala osudilo je visokog funkcionera i premijera nekadašnje Herceg-Bosne Jadranka Prlića na 25 godina zatvora. 

Načelnik Odjeljenja odbrane HVO Bruno Stojić, pomoćnik ministra odbrane pri HVO-u Slobodan Praljak i načelnik Glavnog štaba HVO u oružanim snagama Herceg-Bosne Milivoje Petković osuđeni su na po 20 godina zatvora. 

Ministar unutrašnjih poslova Valentin Ćorić osuđen je na 16 godina zatvora, a komandant u vojnoj policiji Berislav Pušić na 10 godina. 

Sve odluke su donesene uz uzdvojeno mišljenje predjedavajućeg sudskog vijeća Žan Kloda Antonetija. 

U dužinu presude uračunat je dosadašnji pritvor koji traje od 2004. godine. 

Sudsko vijeće Haškog suda preusudilo je većinom glasova da je sukob HVO i Armije BiH bio međudržavni sukob te da su šestorica visokih funkcionera nekadašnje Hrvatske Republike Herceg - Bosne i članovi državnog i vojnog vrha Hrvatske bili učesnici udruženog zločinačkog poduhvata. 

Tadašnji predsjednik Hrvatske Franjo Tuđman i predsjednik Herceg - Bosne Mate Boban odlučili su da je za uspostavljanje Herceg - Bosne neophodno promijeniti nacionalni sastav stanovništva. 

Zločine nad muslimanskim stanovništvom u većini slučajeva nije činila "šačica vojnika" već su bili dio udruženog zločinačkog poduhvata - stoji u presudi, uz izdvojeno mišljenje predsjedavajućeg Sudskog vijeća. 

Vijeće je presudilo da su Franjo Tuđman, prvi oficir Vojske Hrvatske Janko Bobetko i ministar odbrane Gojko Šušak i šestorica funkcionera Herceg Bosne strukture HVO koristili za različite aspekte udruženog zločinačkog poduhvata s ciljem stvaranja Hrvatske Republike Hreceg - Bosne.

(Srna/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE