• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Razriješen vladika Kačavenda

Vladika zvorničko-tuzlanski Vasilije Kačavenda razriješen je dužnosti.

 Razriješen vladika Kačavenda Izvor: MONDO

Portparol Srpske pravoslavne crkve (SPC) episkop bački Irinej u redovnom obraćanju novinarima i Patrijaršiji rekao je da je odluka Sabora SPC-a o trajnom razrješenju Vasilija Kačavende sa dužnosti episkopa zvorničko-tuzlanskog donesena u onom dijelu zasjedanja Sabora koji se tiče duhovnog života Crkve i unutrašnje strukture i organizacije.

"Sabor je potvrdio odluku Svetog arhijerejskog sinoda kojom je njegovo preosveštenstvo episkop zvorničko-tuzlanski konačno i trajno razriješen dužnosti upravljanja Eparhijom zvorničko-tuzlanskom“, citirao je Irinej odluku Sabora SPC-a.

On je dodao da će pitanje boravišta Kačavende biti rješavano isto kao i pitanje drugih episkopa koji nisu u aktivnoj službi eparhije arhijereja, u dogovoru Sinoda i episkopa zvorničko-tuzlanskog.

Epikop Irinej nije govorio o razlozima zašto je Kačavenda razriješen dužnosti, a novinarima je tokom njegovog obraćanja zabranjeno postavljanje pitanja.

Kačavenda je krajem prošle godine, zbog zdravstvenih razloga zatražio je da se usvoji njegova ostavka na mjesto episkopa. Sinod, kao izvršni organ Sabora SPC-a, 22. aprila razriješio je Kačavendu.

U medijima u Srbiji i regionu u proteklih nekoliko mjeseci pojavili su se tekstovi i snimci o bludnim radnjama Vasilija Kačavende. SPC se još nije izjasnila o tim snimcima.

Inače, Kačavenda je braneći se ovih dana pred vladikama tvrdio da mu je gej afera namještena i da na snimcima koji su objavljeni u medijima nije on, već njegov dvojnik.

On je navodno rekao i da će na kraju dokazati da se iza svega krije 'moćni lobi', koji želi da sruši ugled Crkve, prenose mediji.

(MONDO/Agencije)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE