• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Popis stanovništva počinje 1. oktobra

BiH će 1. oktobra početi popis stanovništva, koji će koštati oko 46 miliona KM.

 Popis stanovništva počinje 1. oktobra Izvor: MONDO

To je rečeno danas u Sarajevu na konferenciji za novinare ministra komunikacija i transporta BiH Damira Hadžića i direktora Eurostata Pitera Everersa.

Hadžić je istakao da je obaveza institucija BiH da preuzmu punu odgovornost za popis, da se on shvati kao projekat koji je neophodan, te da se u narednom periodu podigne svijest građana o značaju popisa stanovništva u BiH.

Prema njegovim riječima, proteklih 70 dana, od posljednje Međunarodne monitoring misije, prošlo je u intenziviranju aktivnosti, odnosno nastojanju da BiH preuzme preporuke i obaveze koje je preuzela od Eurostata da bi se došlo do što kvalitetnijih rješenja za popis stanovništva.

Kada je riječ o sabiranju pojedinih glasova, na primjer, ako se neko izjasni kao musliman, a neko drugi kao Bošnjak, Hadžić je naveo da će odluku o sabiranju donijeti Savjet ministara BiH, odnosno da će se odgovori sabirati ako to bude u interesu BiH i njenih građana, ali da će u prvoj fazi popisa, svaki odgovor dobiti svoju šifru.


"U prvoj fazi biće evidentiran svaki odgovor i imaće svoju šifru. Nakon završetka postupka, kako bi otklonili bilo koju vrstu moguće diskriminacije želja i interesa svakog čovjeka u BiH da se izjasni onako kako želi, znaćemo hoće li biti sabiranja“, rekao je Hadžić.

Everers je rekao da je Međunarodna monitoring misija ocijenila dosadašnje pripreme kao pozitivne i da je dala "zeleno svjetlo" za popis, naglasivši da je četiri mjeseca prije popisa nivo pripremljenosti dobar, ali da treba još razraditi tehničke detalje.

Govoreći o uvrštavanju u popisnicu pitanja entitetskog državljanstva, Everers je istakao da, ukoliko neka zemlja želi dodati pitanja za koja smatra da su potrebna, takva pitanja je moguće uključiti u popisnicu. On je naglasio da je Misija u tom smislu neutralna, odnosno da ne zastupa nijedan stav, odnosno nije ni "za" ni "protiv".

Prema njegovim riječima, Međunarodna monitoring misija biće prisutna u BiH i u toku popisa i pratiti njegov tok.

Direktor Agencije za statistiku BiH Zdenko Milinović i zamjenik šefa Delegacije EU Renco Davidi potpisali su danas ugovor o dodjeli 7,5 miliona evra bespovratnih sredstava EU, koja će biti utrošena za finansiranje terenskih radnika prilikom popisa stanovništva u BiH.

BiH je spremna da u oktobru izvrši popis, saopšteno je danas iz Međunarodne posmatračke operacije (IMO) za popis stanovništva i domaćinstava u BiH 2013. godine.

Upravni odbor IMO, na čelu sa direktorom Eurostata Piterom Everersom, nakon desete ocjene, koja je provedena od 28. do 31. maja, pohvalio je ostvareni napredak u pripremama popisa na tehničkom nivou.

IMO je apelovao na zavode za statistiku da blagovremeno i efikasno ispune sve preostale pripremne zadatke, kao i na sve političke snage u BiH da daju podršku ovom procesu.

Posebno je naglašen značaj pune i dalje podrške vlasti BiH, uključujući stvaranje povoljne klime za proces popisa i nastavak dobre saradnje između statističkih zavoda.

Od svih organa vlasti traži se da se pridržavaju evropskih i međunarodnih standarda u vezi sa svim metodološkim pitanjima popisa.

IMO posebno preporučuje da se velika pažnja posveti snažnoj i djelotvornoj komponenti komunikacije kako bi se u javnosti obezbijedilo dobro shvatanje popisa i njegovog značaja za buduću izradu socijalnih i ekonomskih politika u BiH.

(Srna/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE