• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Bubrežni bolesnici ne odustaju od štrajka

Udruženje dijaliziranih, transplantiranih i hroničnih bubrežnih bolesnika RS nije odustalo od najavljenog štrajka.

 Bubrežni bolesnici ne odustaju od štrajka Izvor: MONDO

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Slobodan Stanić je, nakon današnjeg sastanka sa članovima Udruženja, rekao novinarima da će konačno rješenje pacijentima na dijalizi biti ponuđeno sutra u prijepodnevnim časovima, što će značiti i prekid štrajka, odnosno nastavak primanja dijalize.

"Zamolio sam članove Udruženja da ne nanose štetu svom zdravlju, koje je ionako narušeno i da zamole sve pacijente da sutra redovno idu na dijalizu. Ono o čemu se nismo uspjeli dogovoriti jeste dodjela invalidskog statusa dijaliziranim pacijentima, jer to pitanje nije u našoj nadležnosti", istakao je Stanić.

On je najavio da će u narednih godinu dana biti otvoreni centri za hemodijalizu u Foči i Trebinju, što je jedan od zahtjeva Udruženja, kao i da će biti rješeno pitanje dodjele socijalnih primanja.

"Došlo je do miješanja socijalnog i invalidskog statusa. Socijalni status jeste u našoj nadležnosti, jer tuđu njegu i pomoć pacijenti dobijaju na osnovu pregleda komisije koja utvrđuje u kakvom stanju se pacijenti nalaze", naglasio je Stanić.

Stanić smatra da je čudno da gotovo nijedan pacijent, koji je na hemodijalizi, nije ostvario to pravo, što znači da su previsoki kriterijumi nadležne komisije.

"Zbog toga ćemo organizovati hitan sastanak sa drugostepenom komisijom i preispitati problem socijalnih davanja. Što se tiče sticanja invalidskog ststusa, to je u nadležnosti Ministarstva rada i boračko-invalidske zaštite i Fonda penzijsko-invalidskog osiguranja Srpske", naveo je Stanić.

On je istakao da Ministarstvo neće prebacivati odgovornost, već da će sa nadležnima utvrditi koji je postupak za dobijanje invalidskog statusa i o tome pisanim putem informisati Udruženje.

Predsjednik Udruženja dijaliziranih, transplantiranih i hroničnih bubrežnih bolesnika Republike Srpske Aleksandar Radun rekao je da u štrajk stupaju, jer dogovor nije potvrđen u pisanoj formi, dodajući da će ga prekinuti čim ih Ministarstvo zdravlja pisanim putem obavijesti koja je procedura za sticanje invalidskog statusa.

"Dijalizu prima oko hiljadu pacijenata u Srpskoj, a sutra treba terapiju da primi polovina. Svi će oni štrajkovati ispred svojih centara u 7.00 časova", naveo je Radun.

Osim zahtjeva da se dijaliziranim pacijentima da status invalida, Udruženje traži da se što prije otvore centri u Foči i Trebinju, da se transplantacija podigne na viši nivo, jer, kako tvrde, nemaju nikakve mogućnosti za transplantaciju nego umiru na hemodijalizi.

"Tražimo kvalitetniju dijalizu za sve pacijente, kao i da se na prijedlog Udruženja bira nacionalni koordinator za dijalizu i transplantaciju. Tražimo i da nam se omogući nesmetano dijaliziranje van Srpske, da se troškovi prevoza na dijalizu refundiraju onima koji koriste svoj prevoz i da se u svim centrima primjenjuju isti standardi liječenja", naglasio je Radun.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE