• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Opozicija neće držati lekcije SNSD-u"

Željka Cvijanović izjavila da lekcije SNSD-u neće držati SDS, PDP i NDP, jer su rezultati njihovog rada u vremenu kada su bili na vlasti katastrofalni

 "Opozicija neće držati lekcije SNSD-u" Izvor: MONDO

"Iz njihovog perioda imamo mračno nasljeđe od 700 miliona KM nenaplativih potraživanja. U tom periodu su cvjetale fiktivne firme koje su krale od sistema“, rekla je član Izvršnog odbora Glavnog odbora SNSD-a Željka Cvijanović u Banjaluci.

Ona je istakla da je u vrijeme njihove "vladavine" najmanja pokrivenost uvoza – izvozom zabilježena 2005. godine i da je iznosila 38,3 odsto, dok je u prvoj polovini ove godine ta ista pokrivenost 59,2 odsto.

"Najvići nivo javnog duga bio je 2005. godine i iznosio je 58,7 odsto BDP-a, a na kraju prošle godine bio je 43,3 odsto“, pojasnila je Cvijanovićeva.

Ona je istakla da nisu tačne tvrdnje opozicije da vlast oprašta dugove privilegovanim privrednim subjektima, kao ni potenciranje opozicije da su u Republici Srpskoj loši finansijska discilina i ubiranje poreza.

"Trudimo se i želimo da od Poreske uprave napravimo najbolju službu, a pomaci su već učinjeni, jer dolazi do povećanog ubiranja poreza i naplate dugovanja", kaže Cvijanovićeva.

Ona je napomenula da dug nikome neće biti oprošten, nego će biti omogućeno dodatno prikupljanje poreza i da privredni subjekti opstanu, te uspostavljen antikorupcioni tim kako je to urađeno u Evropi, a ne kako radi SDS.

"Opozicija kaže da Vlada daje malo za poljoprivredu. Oni su godišnje izdvajali za te namjene 15 miliona KM, a sadašnja vlast izdvaja od 60 do 80 miliona maraka. Ispostavilo se i da je naša otkupna cijena pšenice bolja nego u Srbiji i da je aranžman koji imamo sa poljoprivrednim proizvođačima bolji i stabilniji", navodi Cvijanovićeva.

Govoreći o tvrdnjama opozicije da ne valja ni Investiciono–razvojna banka, jer dodjeljuje kredite samo firmama čiji su vlasnici iz SNSD-a, ona je rekla da je iz evidencije vidljivo da su korisnici kredita i poslanici opozicije i funkcioneri SDS-a.

"Nedavno je odobren zajam veoma istaknutom članu SDS-a", dodala je Cvijanovićeva.

Prema njenim riječima, opozicija tvrdi i da nema investicija. "Investicija ima, ali su svaku od njih oni pokušali da zaustave i ispolitizuju, ne vodeći računa da time sprečavaju dolazak sredstava i u lokalne budžete i u budžet Srpske i da na taj način odgađaju otvaranje novih radnih mjesta. Onaj ko radi u interesu Republike Srpske treba da podržava otvaranje novih radnih mjesta“, naglasila je Cvijanovićeva.

Ona kaže da je načelnik opštine Prnjavor zaustavio veliki projekat izgradnje autoputa Banjaluka – Doboj zbog, navodno, nepostojanja adekvatnih dozvola.

"On je trebao dobro pročitati zakon Republike Srpske i da vidi na koji način se izdaju dozvole, za koju fazu se izgradnje daju koje dozvole i u kojim rokovima. Međnarodne finansijske organizacije ne daju novac za projekte ako nije obezbijeđena validna dokumentacija ili nisu provedene validne procedure i to bi trebalo da zna, što je primjer bahatosti lokalne vlasti", dodala je Cvijanovićeva.

Ona je navela da se autoputevi i bolnice rade iz kreditnih aranžmana i da to čine svi u Evropi.

"Pojedini načelnici opština iz SDS-a umjesto da provode data obećanja polemišu sa Vladom Srpske i preporučujem da to ne rade. Obećavali su nova radna mjesta ali to nisu učinili. Umjesto toga, tamo gdje SDS drži vlast smanjuju plate, otpuštaju radnike, umanjuju subvencije, ulaze u nova budžetska zaduženja", pojašnjava Cvijanovićeva i podsjeća da je gradonačelnik Trebinja Slavko Vučurević rekao da će tri mjeseca nakon izborne pobjede otvoriti fabriku obuće, što nije učinjeno.

Prema njenim riječima, svojevremeno su opozicionari govorili da će "popiti svaki litar nafte koja bude prerađena u Rafineriji u Brodu pa nisu to uradili, jer bi "bilo dosta litara koje bi trebali popiti".

"Govorili su da neće biti izgrađene bolnice i da neće početi rekonstrukcija Kliničkog centra u Banjaluci koja će biti dovršena u skladu sa našim planovima“, rekla je Cvijanovićeva.

Govoreći o eskrou računu, ona je navela da su iz Razvojnog programa Republike Srpske realizvani projekti širom Srpske, te da iz sredstava privatizacije "Telekoma" 51 odsto čine trajni kapital Srpske iz kojeg se kreditira privreda i stanovništvo, a da se 49 odsto koristi za realizaciju projekata u svim opštinama.

Ona je napomenula da je SNSD godinama štitio interes Srpske na nivou BiH, te da razdruživanje sa SDS-om nije nikakva šteta.

"SDS je ispustio priliku da zaštiti domaću poljoprivrednu proizvodnju, kao i da uvaži prijedlog Vlade Srpske na koji se način mogu preduprijediti određena pitanja. Mi govorimo o definisanju mehanizma koordinacije kojim bi se obezbijedila pozicija Srpske, a SDS predlaže mehanizam subordinacije, što je neprihvatljivo", rekla je Cvijanovićeva.

Ona je istakla da ozbiljni mediji ne mogu objaviti da je premijer na liječenju u inostranstvu, ako to nije tačno, što se ovdje dogodilo u danu u kome je držala mnogobrojne sastanke.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE