• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Banjaluka - Gradiška: Vozio 225 km na čas

Nesavjesni vozači na autputu Banjaluka - Gradiška sve više razvijaju brzine veće od 200 kilometara na čas, koje su dvostruko veće od dozvoljenih.

 Banjaluka - Gradiška: Vozio 225 km na čas Izvor: MONDO

Pokazuju to podaci anonimnog mjerenja brzina kretanja vozila na autoputu Gradiška - Banjaluka, između dva tunela na nadvožnjaku, koje je prošlog mjeseca sproveo Auto-moto savez (AMS) RS, pišu "Nezavisne novine".

Tako su došli do frapantnih podataka po kojima je iz smjera od Gradiške prema Banjaluci zabilježena brzina kretanja vozila od čak 225 kilometara na čas, a u suprotnom smjeru 222 kilometra na čas, što je pogubno za sve učesnike u saobraćaju.

Perica Pećanac, portparol AMS RS, rekao je da su tokom prošlog mjeseca sproveli istraživanje u okviru kampanje "Uspori, život je najvažniji", čiji je cilj povećanje nivoa bezbjednosti saobraćaja i smanjenje broja nastradalih zbog nepropisne brzine. On je naveo da su pomenuta 24-časovna mjerenja vršena 6. i 11. septembra, iz oba smjera na autoputu, i to na nadvožnjaku između dva tunela, a na zahtjev JP "Autoputevi RS".

"Na ovoj lokaciji iz smjera Banjaluke 65 odsto vozača nije poštovalo postavljeno ograničenje brzine od 100 kilometara na čas, dok je prosječna brzina kretanja vozila koja su prekoračila dozvoljeno ograničenje iznosila 123,8 km/h", precizirao je Pećanac i dodao da je zabilježena i minimalna brzina od 41 kilometar na čas.

Kada je u pitanju smjer iz Gradiške, opet 65 odsto vozača nije poštovalo postavljeno ograničenje brzine od 100 kilometara na čas, a prosječna brzina kretanja vozila koja su prekoračila dozvoljeno ograničenje je nešto viša i iznosila je 125,3 km/h.

S druge strane, Milenko Jaćimović, inženjer saobraćaja i predsjednik Udruženja za unapređenje bezbjednosti saobraćaja RS, ističe da su ovo alarmantni podaci koji moraju da podstaknu nadležne da trenutno reaguju.

"Pozivam rukovodstvo banjalučke Policijske stanice za bezbjednost saobraćaja da preduzme potrebne radnje, jer pri ovim brzinama vozač nema realne moći opažanja, vidna površina se sužava, a opterećenje pneumatika je na kritičnoj granici", smatra Jaćimović.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE