• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Žene nepoželjne u Savjetu RAK-a!

Savjet Ministara BiH nije izabrao nijednu ženu u Savjet RAK-a, iako ga na to direktno obavezuje Zakon o ravnopravnosti polova BiH!

 Žene nepoželjne u Savjetu RAK-a! Izvor: MONDO

Savjet ministara BiH prije dva dana je predlažući članove za Savjet RAK-a, kao prava "mačo institucija" pokazao da nije slučajno to što u ministarskim foteljama ne sjedi ni jedna pripadnica nježnijeg pola, a usput je prekršio i čak tri zakona, piše "Press RS".

Članovi Bevandinog kabineta prekršili su Zakon o komunikacijama BiH, Zakon o ravnopravnosti polova i Zakon o zabrani diskriminacije u BiH, jer za člana Savjeta Regulatorne agencije za komunikacije BiH nisu predložili nijednu ženu, navodi list.

Da paradoks bude veći, Marija Milić iz Banjaluke bila je jedina pripadnica ljepšeg pola među 14 kandidata za savjet RAK-a, ispunjavala je uslove i bila druga na rang-listi koju je Savjetu ministara dostavila ad hok komisija.

Uprkos svemu tome i zaobilazeći činjenicu da su ih na to obavezivala tri zakona, članovi Bevandinog kabineta nisu predložili Milićevu za člana Savjeta RAK-a. Umjesto nje, ministri su pokazali da preferiraju muškarce i u to tijelo, oko čijeg izbora se godinama lome koplja, predložili su Zorana Tomića i Ninu Ćorića iz reda Hrvata, Ljubu Božovića i Miloša Šolaju iz reda Srba, Mirzu Milišića i Plamenka Ćustovića iz reda Bošnjaka i Faruka Borića kao Bosanca iz reda ostalih.

Moguća tužba

Prema saznanjima "Pressa RS", o ovom flagrantnom kršenju zakona od strane Savjeta ministara BiH obaviještene su sve relevantne domaće i međunarodne institucije koje se bave pravima žena, među kojima je i Savjet Evrope. Ipak, ako je suditi po dosadašnjem ponašanju predstavnika vlasti na nivou BiH kada je riječ o izvještajima o njihovom radu koji dolazi sa najvažnijih svjetskih adresa, ne treba očekivati da će previše mariti za mišljenje Savjeta Evrope i drugih međunarodnih institucija.

Marija Milić kaže za Press RS da je oštećena po svim osnovama, ali želi da vjeruje da je riječ o propustu Savjeta ministara. Ako Parlament BiH prihvati predloženu listu, ona ističe da će imati osnova za tužbu protiv BiH i apsolutno je sigurnada će dobiti državu pred sudom, pa makar se išlo i do Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu.

"Nisam član nijedne političke stranke, profesionalac sam, novinar i zato želim da vjerujem da se radi isključivo o propustu Savjeta ministara BiH, a ne o podobnosti određenih kandidata. Ukoliko se institucije BiH ogluše na ova upozorenja, ostaje jasno da su neki drugi kriterijumi presudili u slučaju izbora sedam članova Savjeta RAK-a BiH. Savjet ministara je već prekršio ova dva zakona, a ukoliko to prihvati i Parlament, time će poslati poruku da im apsolutno nije stalo do toga da poštuju bilo koji zakon koji sami donose", kaže Milićeva.

Ponavljanje izbora?

Stručni saradnik u Agenciji za ravnopravnost polova BiH Adnan Kadribašić kaže da su upoznati sa skandaloznom odlukom Savjeta ministara i upozorava da je riječ o klasičnom kršenju Zakona o komunikacijama i Zakona o ravnopravnosti polova BiH.

"Zakonom o kominikacijama je precizno definisano da će se 'pri izboru i imenovanju članova savjeta RAK-a promovisati ravnopravna zastupljenost oba pola i da će procenat učešća polova u organima RAK-a, u pravilu, održavati ravnopravnu zastupljenost polova'. U ovom slučaju je to prekršeno i mi ćemo na to ukazati Parlamentu BiH i tražiti da ne ponove ono što je uradio Savjet ministara", kaže Kadribašić.

Milojevićeva: Izbor pretvoren u političko pitanje

Predsjednicca udruženja BH novinara i aktivistkinja u borbi za ravnopravnost polova Milkica Milojević kaže da u Zakonu o ravnopravnosti polova jasno stoji da " u slučaju ako dva ili više kandidata za istu poziciju podjednako ispunjavaju uslove, prednost će se dati kandidatu manje zastupljenog pola".

"Pošto je Marija MIlić bila jedini kandidat nježnijeg pola, jasno je da je prekršen Zakon o ravnopravnosti polova, kao i još nekoliko zakona. Nažalost, pošto je izbor članova Savjeta RAK-a političko pitanje, nisam previše uvjerena u to da i Parlament BiH neće postupiti isto kao i Savjet ministara", kaže Milojevićeva.

(MONDO, foto: arhiva)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE