• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Provjeriti informacije o školi u Goraždu

Ukoliko je istina da se škola u Goraždu zove po kapetanu handžar divizije, to treba odmah da se promijeni, izjavio Goran Mutabdžija.

 Provjeriti informacije o školi u Goraždu Izvor: MONDO

Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Goran Mutabdžija rekao je Srni da, ukoliko je tačno da osnovna škola u Goraždu nosi ime po SS oficiru, očekuje da kantonalno ministarstvo obrazovanja hitno promijeni naziv te škole.

Mutabdžija je naglasio da je neprihvatljivo da škole i danas dobijaju nazive po istorijskim ličnostima iz negativnog konteksta, te da je obaveza i nadležnih u Federaciji BiH da uklone uvredljive sadržaje, kao što je to učinila i Republika Srpska.

"Jedini smo mi u Republici Srpskoj formirali komisiju koja je ustanovila određene nedostatke, slabosti i promijenili smo nazive škola, te izmijenili nastavne sadržaje koji su bili neprihvatljivi i uvredljivi za druga dva naroda. Nažalost, to se nije desilo u Federaciji BiH i, nažalost, Republika Srpska se i dalje krajnje tendenciozno proziva", rekao je Mutabdžija.

Ministar prosvjete i kulture Srpske pozvao je sve roditelje da, čak u anonimnoj formi, oglase i ukažu na eventualno postojanje uvredljivih sadržaja u obrazovnim institucijama u svojim sredinama.

On je podsjetio na ranije dogovore i potpisane sporazume da se uklone uvredljivi sadržaji, posebno iz naziva škola i posebno sadržaji koji su u vezi sa posljednjim ratom u BiH.

Prema pisanju pojedinih medija, jedna osnovna škola u Goraždu nosi ime po Huseinu Đozi koji je u Drugom svjetskom ratu bio imam 28. Regimente 13. SS Vafen handžar divizije, sa činom kapetana. Nakon rata, on je proveo pet godina u zatvoru zbog saradnje sa neprijateljem i "jer je svojim radom podigao moral u neprijateljskim jedinicama“.

U pismu roditelja, koji zbog straha od reagovanja okoline nisu željeli da budu objavljena njihova imena, navodi se da su ogorčeni što škola u koju idu njihova djeca nosi ime po čovjeku koji je služio u nacističkoj vojsci i čije se fotografije u nacističkoj uniformi mogu lako naći na internetu.

Prije promjene naziva, škola je nosila ime Nikole Tesle.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE