• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Banjaluka ima 199.991 stanovnika?

Prvi preliminarni rezultati popisa stanovništva pokazuju da Banjaluka ima 199.991 stanovnika, a ne između 250.000 i 300.000, kako se pretpostavljalo.

 Banjaluka ima 199.991 stanovnika? Izvor: MONDO

Prema nezvaničnim saznanjima, koja su potvrđena iz više izvora, protekli popis stanovništva pokazao je da najveći grad Srpske ima neuporedivo manji broj stanovnika nego što se do sada vjerovalo, piše "Press RS".

Kako stvari trenutno stoje, rezultati popisa ruše ustaljenu tvrdnju da u Banjaluci ima 250.000 stanovnika, što je i zvanična procjena kojom barataju lokalne vlasti, s tim da su neki išli toliko daleko da su pominjali čak i 300.000 Banjalučana. Sve do sada, te procjene uzimane su zdravo za gotovo, prije svega zbog percepcije o velikoj ratnoj i poslijeratnoj migraciji prema najvećem gradu Srpske.

Međutim, obaviješteni izvori iz Agencije za statistiku BiH tvrde da je u proteklom popisu na cijelom području grada upotrebljena tačno 199.991 popisnica, što znači da je 1. oktobra Banjaluci nedostajalo samo devet žitelja da bi bila probijena psihološka granica od 200.000 stanovnika.

S obzirom na to da, po pravilima popisa, u broj stanovnika nisu uračunata novorođenčad koja su rođena poslije 1. oktobra, za pretpostaviti je da je u proteklih mjesec dana broj Banjalučana, ipak, probio tu barijeru.

Prema saznanjima Pressa, ova cifra će uskoro biti i zvanično objelodanjena budući da je broj stanovnika najjednostavnija operacija u obradi podataka sa proteklog popisa. Istini za volju, u taj broj nisu uračunate popisnice iz inostranstva, ali, bez obzira na to, ova cifra precizno detektuje stvarni broj žitelja koji su stalno nastanjeni u Banjaluci, piše "Press RS".

Profesor demografije Stevo Pašalić ističe da ovaj podatak nije iznenadio stručnu javnost i precizira da se u proteklim godinama konstantno preuveličavao broj stanovnika u BiH, i to ne samo u slučaju Banjaluke. Prema njegovim riječima, rezultati popisa pokazaće da su samo Banjaluka, Sarajevo, Tuzla i Bijeljina zadržali ili tek neznatno uvećali broj stanovnika u odnosu na popis iz 1991. godine.

Svi ostali će, prema njegovom uvjerenju, biti znatno ispod predratnih brojki.

"Zašto bi Banjaluka bila izuzetak i imala više stanovnika u odnosu na ostale opštine kada je poznato da je BiH u protekle dvije decenije izgubila 900.000 ljudi? Kao direktna posledica rata, izgubili smo više od 100.000 ljudi, gotovo milion ih je otišlo iz zemlje, od kojih se možda polovina vratila. Samo poslije rata BiH je napustilo 120.000 ljudi, a da ne govorimo o enormnom padu nataliteta. Kada sve te podatke uzmemo u obzir, onda je jasno da ne postoje ni teoretske šanse da dostignemo 1991. godinu, kada je u BiH živjelo 4,37 miliona stanovnika. Zato niko ne bi trebalo da bude iznenađen kada i zvanično bude saopšteno da BiH, zapravo, nema ni 3,7 do 3,8 miliona stanovnika", ističe Pašalić.

(MONDO, arhivska fotografija)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE