• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dodik: Situacija u BiH uopšte nije dobra

Predsjednik RS Milorad Dodik izjavio u Beogradu da je predsjednika Srbije Tomislava Nikolića obavijestio da situacija u BiH uopšte nije dobra.

 Dodik: Situacija u BiH uopšte nije dobra Izvor: MONDO

Dodik je na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Nikolićem, nakon sjednice Savjeta za saradnju Srpske i Srbije, naglasio da je Srbija, kao potpisnik Dejtonskog sporazuma, doprinijela da se situacija u BiH stabilizuje, ocjenjujući da Beograd kontinuirano vodi pažljivo izbalansiranu politiku prema BiH.

On je istakao da Srpska želi afirmaciju svojih prava unutar BiH i traži reviziju ovlaštenja koja je međunarodna zajednica od potpisivanja Dejtonskog sporazuma naovamo neovlašteno prenijela na BiH.

"Mi smo protiv političkog nasilja, jer to utiče na poziciju Srpske. Srpska je zaustavljena na evropskom putu, jer je neefikasna politika u Sarajevu", poručio je Dodik.

Komentarišući nedavnu izjavu turskog pemijera Redžepa Tajipa Erdogana da je Kosovo Turska, a Turska Kosovo, predsjednik Srpske je naglasio da Erdogan nema neograničeno pravo da se miješa u politike na Balkanu.

"Nama Turska pravi ogromne probleme u BiH. Ona nema neograničeno pravo da se miješa", istakao je predsjednik Dodik.

Na pitanje zašto Srpska ne učestvuje na sastanku lidera pet političkih partija iz Federacije BiH sa evropskim komesarom Štefanom Fileom u Budimpešti, Dodik je rekao da ovaj sastanak potvrđuje da problem u EU integracijama leži u Sarajevu, a da Srpska vodi proaktivnu politiku u tom smjeru.

Dodik je u Beogradu istakao da je došlo do dramatičnog pada broja Srba u Federaciji BiH, posebno u Sarajevu, što govori o "poštenju" i namjerama bošnjačke politike. On je naglasio da, kao zvanični predsjednik Republike Srpske, neće da komentariše nezvanične podatke da, prema rezultatima nedavno obavljenog popisa, Bošnjaci predstavljaju više od 50 odsto populacije u BiH.

Dodik je samo rekao da zna da je situacija, kada je riječ o broju Srba u FBiH, dramatična.

"Situacija je posebno dramatična u federalnom Sarajevu gdje je prije rata živjelo 150.000 Srba, a danas ih je u tom gradu svega 1,2 odsto. Srbi su svedeni na marginalnu grupu. To govori o poštenju", rekao je Dodik.

On je dodao da je već sad poznato da nedavno završeni popis, vjerovatno, neće dobiti legitimitet, ali da treba sačekati zvanične rezultaete.

Dodik je ukazao na to da je više od godinu dana prije popisa među samim Bošnjacima došlo do oštrog suprotstavljanja između onih koji su insistirali da se popišu kao Bošnjaci i onih koji su insistirali da treba da budu popisani kao Bosanci.

Republika Srpska i Srbija su u posljednjih godinu dana značajno intenzivirale saradnju, ocijenili su predsjednici Srbije i Republike Srpske Tomislav Nikolić i Milorad Dodik.

"Ja vidim sve čvršću i jaču saradnju u budućnosti", kazao je Nikolić nakon razgovora sa Dodikom.

Predsjednik RS je ocijenio da između vlada Srbije i RS "postoji potpuno razumijevanje zajedničkih interesa".

Na današnjoj sjednici Vijeća za saradnju Srbije i RS, prema riječima dvojice predsjednika, razgovaralo se o jačanju privredne saradnje, novim investicijama, zajedničkom izlasku na treća tržišta, kao i realizaciji projekata "Srednja Drina" i "Južni tok".

(MONDO/Srna, Foto: Tanjug, Sava Radovanović)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE