• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Nema više programa Nove TV u BiH

Kablovski operateri u BiH u svom programu ne smiju više reemitovati program Nove TV, odlučila Regulatorna agencija za komunikacije BiH.

 Nema više programa Nove TV u BiH Izvor: MONDO

Podsjetimo, Nova TV je prošli mjesec uputila službeni dopis na adrese BiH kablovskih operatera i nadležnih regulatornih agencija, u kojem je tražila da se zabrani reemitovanje njihovog programa na području BiH.

RAK je u proteklom periodu razmotrio pristigli zahtjev te ovih dana na adrese svih nosilaca Dozvole za distribuciju audiovizuelnih medijskih usluga poslao ažurirani ankes Dozvole koji ne sadrži Novu TV.

Kako nosioci dozvola smiju distribuisati samo ono što je u aneksu, obavezni su odmah da prekinu emitovanje programa Nove TV.

"Ukoliko nosioci dozvola ne postupe u skladu sa novim ankesom, odnosno ne prekinu distribuciju programa Nove TV, Agencija će izvršiti monitoring te, ukoliko bude potrebno, postupiti u okviru nadležnosti iz Zakona o komunikacijama. U slučaju nepoštovanja odredbi Pravila, Agencija može izreći sankcije od upozorenja do novčane kazne. Zakon o komunikacijama propisuje izricanje novčane kazne do 150.000 KM", kazala je za portal "Klix.ba" portparolka RAK-a Amela Odobašić.

Pravni zastupnik Asocijacije kablovskih operatera (AKOP) BiH, Vlado Slišković, kaže da oni trenutno pregovaraju sa hrvatskom televizijom preko pravnog zastupnika u BiH.

"Održali smo sastanak i usaglasili koje nam dozvole trebaju od Nove TV, sada čekamo njihov odgovor. Od njihovog advokata smo saznali da Nova TV ima interes da emituje svoj program u BiH i nadamo se da će ovo pitanje konačno riješiti", ističe Slišković.

AKOP je prava na reemitovanje programa na području BiH pravdao ugovorima s AMUS-om i agencijom za zaštitu autorskih prava AGICOA-om. No, Nova TV je u svom dopisu stavila do znanja da nisu opunomoćili AGICOA-u, kao ni bilo koje drugo udruženje registrovano za kolektivno prikupljanje autorskih prava, da ista štiti na području BiH, kao ni na bilo kojoj drugoj teritoriji.

(MONDO, Foto: Arhiva)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE