• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zakon o vjerskim praznicima vraćen predlagaču

Prijedlog zakona o neradnim danima u vrijeme vjerskih praznika vraćen predlagaču na ponovno razmatranje.

 Zakon o vjerskim praznicima vraćen predlagaču Izvor: MONDO

Ustavnopravna komisija Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH odlučila je da Prijedlog zakona o neradnim danima u vrijeme vjerskih praznika u BiH vrati predlagaču.

Predlagač, odnosno Ministarstvu civilnih poslova BiH, treba ponovo da razmotri i doradi pitanje ustavnog osnova ovog zakonskog prijedloga.

U raspravi o usaglašenosti ovog zakonskog prijedloga za Ustavom i pravnim sistemom BiH rečeno je da je prijedlog zakona rezultat potpisanih ugovora BiH sa Vatikanom i Srpskom pravoslavnom crkvom.

Prema riječima predsjedavajućeg komisijom, srpskog delegata Krstana Simića, ustavni osnov za Prijedlog zakona o neradnim danima u vrijeme vjerskih praznika u BiH nije precizno naveden.

"Odredbe koje se navode nemaju ama baš nikakve veze sa donošenjem takvog zakona", naglasio je Simić, ocijenivši da zakon u obliku kako je predložen ne bi bio problematičan da se odnosi samo na zaposlene u institucijama BiH.

Simić kaže da pitanje državnih praznika nije riješeno jer ne postoji konsenzus koji bi to praznici bili. "Ukoliko bude utvrđen ustavni osnov za vjerske praznike, pitanja vjerskih i državnih praznika ne treba vezati jedno za drugo", dodao je Simić.

Bošnjački delegat i član Komisije Halid Genjac ponovio je stav SDA da pitanje vjerskih praznika treba rješavati zajedno sa državnim praznicima.

Ustavnopravna komisija Doma naroda utvrdila je postojanje ustavnog osnova i principa za Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakona BiH, koji za cilj ima harmonizaciju krivičnog zakonodavstva BiH sa međunarodnim pravom i legislativom EU.

Izmjenama zakona, između ostalog, predviđene su strože kazne za krivična djela trgovine ljudima, a organizovana međunarodna trgovina ljudima propisana je kao posebno krivično djelo.

Članovi Komisije utvrdili su postojanje ustavnog osnova za Prijedlog zakona o izmjeni i dopuni Zakona o akcizama u BiH, kojim se mijenja način obračuna akciza na pivo kako bi se stvorili povoljniji uslovi za poslovanje pivara u BiH, posebno kada je riječ o njihovoj konkurentnosti.

Ustavnopravna komisija Doma naroda primila je k znanju izvještaj Visokog sudskog i tužilačkog savjeta (VSTS) BiH za prošlu godinu.

U raspravi o izvještaju, Simić je ocijenio da VSTS treba da bude motor unapređenja pravosuđa, a ne da bude sam sebi svrha.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE