• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Džombić umjesto Šarovića?

Aleksandar Džombić, bivši premijer RS, mogao bi naslijediti smijenjenog Mirka Šarovića u Savjetu ministara BiH.

 Džombić umjesto Šarovića? Izvor: MONDO

Prema saznanjima Pressa RS, koplja se još lome jedino oko pozicije zamjenika ministra odbrane i zamenika ministra za ljudska prava, koje je do sada zauzimao kadar SDS-a, Mirko Okolić i Radmila Mitrović.

Prema ranijem dogovoru unutar SNSD-a, toj partiji trebalo bi da pripadne fotelja zamjenika ministra odbrane, dok bi poziciju zamjenika ministra za ljudska prava dali DNS-u. Međutim, dobro upućeni izvori Pressa tvrde da je vrlo lako moguće da dođe do novog miješanja karata u poslednji čas, jer ni u SNSD-u još nisu načisto da li da mjesto zamjenika ministra odbrane ustupe SP-u.

"Posljednjih dana govori se da bi na tu poziciju mogao da se vrati socijalista Živko Marjanac, dok mjesto u resoru ljudskih prava u svim sadašnjim kombinacijama treba da pripadne DNS-u. Ipak, predsednik stranke Milorad Dodik će obaviti još jedan krug razgovora i sa SP-om i DNS-om kako bi izvagao situaciju i video da li će koalicionim partnerima dati obje pozicije, dok će SNSD-u ostaviti samo poziciju ministra spoljne trgovine i ekonomskih odnosa", navode izvori Pressa i dodaju da će situacija biti mnogo jasnija poslije sjednice Glavnog odbora SNSD-a, koja bi trebalo da bude održana sutra.

Za sada, poznato je jedino da će Mirka Šarovića iz SDS-a u fotelji ministra spoljne trgovine i ekonomskih odnosa zamijeniti bivši premijer RS Aleksandar Džombić, koji se tako na velika vrata vraća na političku scenu.

S druge strane, čini se da bi važnu ulogu u podjeli mesta mogao imati i princip ravnopravne regionalne zastupljenosti kadra vladajuće koalicije. Zbog toga neki visokopozicionirani zvaničnici SNSD-a, koji nisu željeli da budu imenovani, tvrde da bi ova pozicija trebalo da pripadne njihovom kadru iz Hercegovine, budući da su drugi regioni već "namireni" u podjeli fotelja koje napušta kadar SDS-a.

Potpredsjednik SNSD-a Igor Radojičić kaže da je još rano govoriti o personalnim rješenjima za Savjet ministara, ali naglašava da će upražnjene funkcije, uz njihov kadar popuniti i kadar DNS-a i SP-a.

"Razgovaraćemo sa našim koalicionim partnerima, jer namjeravamo nastupati i dalje sa DNS-om i SP-om", rekao je Radojičić i dodao da će personalna rješenja biti razmatrana tek kada se postigne čvrst dogovor unutar SNSD-a i SNSD-a sa koalicionim partnerima, piše "Press RS".

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE