• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ispred Markala nađeni repovi dvije granate

Odbrana Mladića tvrdila pred Tribunalom da su, 1995. neposredno poslije eksplozije ispred pijace Markale u Sarajevu pronađeni repovi dvije granate.

 Ispred Markala nađeni repovi dvije granate Izvor: MONDO

General Ratko Mladić (68), tadašnji komandant Vojske Republike Srpske, optužen je za terorisanje stanovništva Sarajeva kampanjom artiljerijskih i snajperskih napada, 1992-95.

Po optužnici, ispred Markala je, 28. avgusta 1995, eksplodirala jedna minobacačka granata, ispaljena sa srpskih položaja, koja je ubila 43 osobe, a ranila više od 75 građana.

Mladićev branilac Branko Lukić, u sudnici je, kao dokaz, prikazao snimak sa uviđaja koji je Unprofor obavio neposredno po eksploziji, na kojem se rep granate vidi na različitim mjestima, označen različitim brojevima.

Svjedoku Higsu, zastupnik odbrane je predočio tezu da potvrđuje da su na mjestu eksplozije bila pronađena dva različita repa dvije granate.

Potvrđujući da se rep granate na snimku vidi na različitim mjestima na ulici, različito označen, Higs je, međutim, ostao pri iskazu da je na dvije fotografije sa snimka, koje mu je ranije pokazao tužilac, vidio jedan te isti rep.

Taj zaključak, kako je objasnio, izveo je na osnovu istih oštećenja koja su bila vidljiva na repu na obje fotografije.

Advokat Lukić pitao je svjedoka zna li da li su istražitelji Unprofora dozvolili da rep granate bude pomjeran. Higs je odgovorio da "nije vidio dokaze o tome".

Na pitanje da li je bilo uobičajeno da sarajevska policija, tokom uviđaja, pomjera predmete - odnosno ostatke granate, svjedok je kazao da "u to ne vjeruje" i da "ne zna".

Sljedećeg svjedoka, tužioci će pred sudije izvesti u ponedjeljak, 11. novembra. Po najavi tužilaštva, do kraja dokaznog postupka protiv Mladića trebalo bi iskaz da još šest svjedoka.

Od početka izvođenja dokaza, u julu prošle godine, raspravno vijeće saslušalo je 156 svjedoka.

Optužnica Mladića tereti i za genocid u Srebrenici; progon Muslimana i Hrvata širom BiH, koji je u sedam opština imao razmjere genocida i uzimanja za taoce "plavih šljemova" UN, 1992-95.

(Beta, Foto: Serge Ligtenberg/Guliver/Getty Images)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE