• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Policija u lovu na pijane vozače

Policija širom RS danas kreće u veliku akciju kontrole saobraćaja, a glavni cilj biće otkrivanje i kažnjavanje pijanih vozača.

 Policija u lovu na pijane vozače Izvor: MONDO

Povod za pojačanu kontrolu učesnika u saobraćaju je naglo pogoršanje bezbjednosti na putevima i rast broja poginulih u saobraćajnim nesrećama. Prema podacima MUP-a RS, od 1. oktobra na putevima u Srpskoj poginulo je 30 učesnika u saobraćaju.

Većinu nesreća izazvali su pijani vozači, zbog čega će oni biti glavna meta saobraćajnih patrola, piše "Glas Srpske".

Portparol MUP-a RS Mirna Šoja rekla je da je u ovoj godini broj saobraćajnih nesreća koje su prouzrokovali pijani vozači porastao za 12,2 odsto.

"U prvih devet mjeseci bilo je zadovoljavajuće stanje u bezbjednosti saobraćaja, ali je od početka oktobra stanje pogoršano. Od tada je u saobraćajnim nesrećama poginulo po deset vozača i pješaka, četiri putnika i po dva suvozača, biciklista i vozača traktora", rekla je Šoja.

Ona je istakla da će prisustvo policijskih patrola biti posebno pojačano tokom vikenda i u kasnim noćnim i ranim jutarnjim časovima.

"Na kontrolnim tačkama, osim pripadnika saobraćajne policije, biće angažovani i pripadnici kriminalističke policije i jedinice za podršku, koji će obavljati poslove iz svoje nadležnosti. Policijske stanice će pozvati i komunalnu policiju i inspekcijske organe da se uključe u akciju s ciljem evidentiranja i kažnjava osoba koje toče alkohol maloljetnim osobama", istakla je Šoja.

"Sjetite nas se - prerano smo umrli"

Republika Srpska i ove godine će se pridružiti zemljama širom svijeta, koje po preporukama iz rezolucije UN, usvojene 26. oktobra 2005. godine, tokom treće nedjelje novembra obilježavaju Dan sjećanja na žrtve saobraćajnih nezgoda.

Agencija za bezbjednost saobraćaja, Ministarstvo saobraćaja i veza, Ministarstvo unutrašnjih poslova, Ministarstvo prosvjete i kulture, Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite, Republički zavod za obrazovanje odraslih, javna preduzeća "Putevi Repulike Srpske" i "Autoputevi Republike Srpske", te Auto-moto savez i Crveni krst Srpske, u saradnji sa jedinicama lokalne samouprave i nevladinim organizacijama, provešće aktivnosti na obilježavanju Dana sjećanja na žrtve saobraćajnih nezgoda sutra i u nedjelju, 17. novembra.

Pod sloganom "Sjetite nas se - prerano smo umrli", program obilježavanja Dana sjećanja na žrtve saobraćajnih nezgoda započeće sutra u 10.00 časova u hramu Hrista Spasitelja u Banjaluci služenjem pomena svim stradalim u saobraćajnim nezgodama na putevima Republike Srpske.

U nedjelju, 17. novembra, na Trgu Krajine biće upriličen niz aktivnosti, čiji je cilj skretanje pažnje cjelokupnoj javnosti na tragična sjećanja na žrtve saobraćajnih nezgoda, ali i na mjere koje se mogu preduzeti da bi tragedija bila spriječena.

Iz Ministarstva kažu da će Dan sjećanja tako postati prilika da se cjelokupna zajednica još jednom prisjeti sugrađana stradalih na putevima i da se iskaže saosjećanje sa ožalošćenim porodicama, kao i da se skrene pažnja na broj poginulih i nastradalih u saobraćajnim nezgodama i potencijalni rizik za sve učesnike u saobraćaju.

Na putevima Republike Srpske prošle godine je poginulo 140 lica, dok je 2.820 osoba teže ili lakše povrijeđeno.

(MONDO, foto "Glas Srpske")

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE