• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Negirao napad na selo Grapska

Svjedok odbrane Predraga Kujundžića negirao napad na selo Grapska kod Doboja 10. maja 1992. godine

 Negirao napad na selo Grapska Izvor: MONDO

Vojislav Sarić, svjedok odbrane Predraga Kujundžića, optuženog za zločin protiv čovječnosti na području Doboja, rekao je danas u sudnici da je jedinica kojom je komandovao Kujundžić 10. maja 1992. godine stajala na ulazu u selo Grapska kao dio "obezbjeđenja na putu", ali da niko iz jedinice "nije ispalio ni metak".

Predrag Kujundžić zvani Predo tereti se da je komandujući jedinicom "Predini vukovi" učestvovao u silovanjima, te fizičkom i psihičkom zlostavljanju bošnjačkih i hrvatskih civila zatočenih u "Perčinom disku".

U optužnici se posebno navodi učešće jedinice u napadu na dobojsko selo Grapska.

Sarić, bivši pripadnik Vojne policije JNA, odjeljenja Preslica, kao svjedok odbrane istakao je da je Kujundžić bio komandant te jedinice tokom 1991. i 1992. godine, prenosi Balkanska istraživačka mreža /BIRN/.

"Kujundžić je ostao na mjestu komandanta jedinice do 20. ili 21. maja 1992. godine, kada je ranjen i prebačen na liječenje. Kada se vratio, dobio je radnu obavezu u auto-moto klubu u Doboju i nije nam se više priključivao", naveo je Sarić.

Sarić je tokom unakrsnog ispitivanja rekao da je zadatak jedinice u Grapskoj bilo "sakupljanje naoružanja od muslimana", koji su se predavali, kao i prevoz naoružanja u stanicu policije Doboj.

Na ovom ročištu iskaz je dao i Slobodan Đukić, bivši vozač u stanici policije Doboj, koji tvrdi da je 10. maja u Grapskoj "vidio Predraga Kujundžića kako skuplja naoružanje" od Bošnjaka koji su se predavali.

"Mene su poslali da odem sa autobusom po te Bošnjake, koje sam prebacio u Luke, gdje je bio vojni hangar. Nije bilo incidenata, niti sam vidio ranjene. Neke sam poznavao i nije čak ni išao vojnik sa mnom. Vidio sam Predragovu jedinicu i njega samog kako stoje i sakupljaju oružje", istakao je Đukić.

Odbrana je saslušala i Zorana Đekića, zamjenika komandira rezervnog sastava policije Doboj, koji je rekao da je Kujundžić iz Grapske stigao sa naoružanjem "kasno u noć 10. maja", te da mu je izdata potvrda za to naoružanje.

Svjedok je dodao da je Kujundžićeva jedinica u julu 1992. godine prešla u policiju "radi ispomoći", ali da od tada on "nije bio komandant jedinice, jer nije bio policijski starješina".

"Jedinica se zvala Deseta četa i komandir je bio Zoran Dević. Nakon njegovog ranjavanja, mislim da je tu funkciju preuzeo Đorđe Kujundžić, dok je Predrag tada već bio ranjen i počeo raditi kao predsjednik auto-moto kluba", rekao je Đekić.

Nastavak suđenja zakazan je za 14. novembar, kada će odbrana saslušati četiri nova svjedoka.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE