• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Logoraši neodustaju od krsta na Zlatištu

Dukić najavio da Savez neće odustati od izgradnje crkve na Zlatištu, kao spomen-obilježja stradanja 6 600 Srba u Sarajevu.

 Logoraši neodustaju od krsta na Zlatištu Izvor: MONDO

Predsjednik Saveza logoraša Republike Srpske (RS) Branislav Dukić i predsjednik Kluba delegata iz reda srpskog naroda u Vijeću naroda RS Staša Košarac izjavili su da nisu zadovoljni radom Tužilaštva BiH zbog neprocesuiranja odgovornih za ratne zločine počinjene nad srpskim narodom.

Dukić je nakon sastanka predstavnika Saveza logoraša i Kluba delegata iz reda srpskog naroda u Vijeću naroda RS rekao novinarima da Savez neće odustati od izgradnje crkve na Zlatištu, kao spomen-obilježja stradanja 6 600 Srba u Sarajevu tokom proteklog rata.

"Imamo informaciju prema kojoj zemljište na Zlatištu na kojem želimo izgraditi crkvu pripada RS, te nema razloga da odustanemo od njene izgradnje", pojasnio je Dukić.

On je dodao da je na današnjem sastanku bilo riječi i o tužbama koje Savez logoraša RS priprema protiv Federacije BiH (FBiH) u kojoj je tokom rata bilo 536 logora, od čega je samo u Sarajevu bilo126, kao i o rješevanja statusa logoraša.

Košarac smatra da Savez logoraša i Klub Srba imaju zajedničke prioritete koji se odnose na očuvanje RS na bazi Dejtonskog mirovnog sporazuma i izgradnji dobrih odnosa unutar RS i BiH.

"Želimo da na osnovu informacija kojima raspolažu Savez logoraša, Boračka organizacija RS i njima slične organizacije, dokažemo istinu o stradanju Srba u BiH, jer je činjenica da mnogi žele da pređu preko toga da je u proteklom ratu i srpski narod jednako stradao kao i hrvatski i bošnjački", naglasio je Košarac.

On je poručio da će kroz sve institucije sistema RS i BiH raditi na dokazivanju istine, koja će biti afirmisana i u BiH i van nje.

"Nažalost, u BiH još postoje političke snage koje ne žele da čuju istinu o stradanju Srba u BiH, i to jeste problem same BiH. Želimo dati doprinos da se destrukcija i destabilizacija odnosa u BiH zamjeni tolerantim odnosom, ali uvažavajući sva tri konstitutivna naroda u BiH", poručio je Košarac.

On je za naredni period najavio sastanak delegata iz reda srpskog naroda u Vijeću naroda, predstavnika BORS-a, Saveza logoraša i drugih sličnih organizacija sa predstavnicima Tužilaštva BiH i RS, Sekreterijata za saradnju sa Haškim tribunalom i svim istitucijama koje se bave pitanjem procesuiranja odgovornih za ratne zločine kako bi prevazišli trenutno nepovjerenje.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE